Kultura

Cetinje: Obilježen Svjetski dan knjige

U okviru programa, uz izuzetnu posjetu, upriličena su tri događaja – promocija romana Vanje Bulića „Dosije Bogorodica“, autorsko veče Dragane Kršenković – Brković i jedna izložba.

Program je počeo današnjom izložbom posvećenom dobitnicima Njegoševe nagrade za književnost. Posjetioci izložbe bili su u prilici da u gradskoj biblioteci i čitaonici vide djela svih autora koji su od 1963. godine do danas dobili tu prestižnu nagradu iz oblasti književnosti – Mihaila Lalića, Miroslava Krleže, Meše Selimovića, Branka Ćopića, Blažeta Koneskog, Oskara Daviča, Josipa Vidmara, Desanke Maksimović, Borislava Pekića, Dobrice Ćosića, Stevana Raičkovića, Matije Bećkovića, Mirka Kovača i Tomaža Šalamuna.

Nakon toga, pred ispunjenim gledalištem u Narodnoj biblioteci i čitaonici „Njegoš“ održano je autorsko veče naše književnice Dragane Kršenković – Brković.

O autorki i njenom značajnom stvaralačkom opusu, iz kojeg posebno treba istaći romane „Atelanska igra“ i „Izgubljeni pečat“, zbirke pripovijetki „Gospodarska palata“ i „Vatra u Aleksandriji“, te zbirke dramskih tekstova „Iza nevidljivog zida“ i knjige za djecu „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“, „Tajna jedne Tajne“ i „Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru“ govorili su publicista Vlatko Simunović i književnik Borislav Jovanović. Tokom događaja, prisutnima se obratila i autorka.

Posljednji segment programa obilježavanja 23. aprila – Svjetskog dana knjige, bila je promocija romana „Dosije Bogorodica“ čiji je autor novinar i književnik Vanja Bulić.

Tokom promocije, uz Vanju Bulića, o romanu „Dosije Bogorodica“ govorio je i publicista Budo Simonović. Kako je naglašeno pred brojnim posjetiocima, novi roman Vanje Bulića bavi se traganjem za odgovorima na pitanja kakva je sudbina dvije najveće hrišćanske svetinje koje su nekad štitile malteške vitezove. U priči o ruci Jovana Krstitelja i čudotvornoj ikoni Bogorodice Filermose, posebno značajna poglavlja smještena su upravo na Cetinju.

Izuzev novog romana, Vanja Bulić – koji je večeras prvi put gostovao na Cetinju – večeras je govorio i o svojim prethodnim djelima – „Kako sam gajio blizance“, „Tunel – lepa sela lepo gore“, „Ratna sreća“, „Zadah belog“, „Vrele usne“, „Parada strasti“, „Drugo stanje“, „Oko otoka“, „Šole“, „Muškarac u izvesnim godinama“, „Sto bisera“, „Simeonov pečat“ i „Jovanovo zaveštanje“.

Send this to a friend