Kultura

Ćuković: Projekat “Dukley European Art Community” obogaćuje kulturnu ponudu Crne Gore

“Ideja o umjetnosti i kulturi kao instrumentima za razvoj društva postoji oduvijek, ali tek sada imamo priliku da dobijemo jedan zaista izvanredno značajan, i moglo bi se reći jedinstveprojekat za kulturu Crne Gore. Od otvaranja krajem maja, Dukley Art Centar je postao mjesto živog umjetničkog stvaranja i susreta raznih kultura i nacionalnosti, što znatno obogaćuje ponudu Kotora i okruženja, a znamo da kvalitet života u nekoj sredini zavisi u velikoj mjeri od njene kulturne ponude. Od svog nastanka, ovo je sistematsko ulaganje u kulturu sa vizijom”,rekao je umjetnički diretor Dukley European Art Community Petar Ćuković.

Sjedište ove institucije je u Budvi unutar “Dukljanskih vrtova”,a najživlji i najinteresantniji dio projekta je Dom umjetnika, smješten unutar zgrade stare Jugookeanije u Kotoru, jednom od najznačajnijih primjera modernističke arhitekture na ovim prostorima.

“Dom umjetnika je projekat koji ugošćava inostrane umjetnike kao svoje rezidente, dajući im prostor za rad tokom čitavog boravka. Kancelarije su pretvorene   u ateljee, od kojih je dio dat na raspolaganje članovima Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a dio je obezbijeđen za renomirana inostrana imena iz raznih sfera umjetnosti, od slikarstva, preko vajarstva i dizajna, do filma i muzike”, ističu oni.

U toku je, u okviru projekta, razvoj još tri radionice, radionica modnog dizajna, fabrika dječijih igračaka i radionica izrade suvenira.

Svake nedjelje, naglašavaju oni,  od 16 časova  je Dan otvorenih vrata, kada je ulaz u ateljee svih umjetnika slobodan svim posjetiocima i prolaznicima.

Osim Doma umjetnika, tu su i Made in Montenegro, Vansezonska dešavanja, Public art, i mnogi drugi mini projekti koji bi, kako ocjenjuju iz te institucije, trebalo da aktivno učestvuju u jačanju kulturne ponude Crne Gore i iskorištavanju potencijala koji ona ima, ne bi li se fokus što više stavio na domaću produkciju kulture.

Takođe, u planu su i saradnje sa raznim galerijama, muzejima, pozorištima, kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu.

“Spoj altruizma američkog biznismena i vlasnika “Dukljanskih vrtova” Neil Emilfarba koji je finansirao realizaciju Dukley European Art Community, a u okviru nje i Dom umjetnika u prostorima Jugookeanije i vizije svjetski renomiranog galeriste i art menadžera Marata Geljmana, kao i njegove saradnje sa Petrom Ćukovićem na mjestu umjetničkog direktora dovelo je do toga da upravo ovaj postane jedan od najvažnijih kulturnih projekata na ovim prostorima u poslednjih 30 godina”, zaključeno je u saopštenju Dukley European Art Community.

Send this to a friend