Kultura

Dječaci u Londonu i Beču

Osnivač ovog festivala Elliot Grove sinoć je u Soho House u Londonu predstavio ovogodišnji program u kome su i Dječaci.

Festival će biti otvoren filmom ‘Newcomer’ u kome glavne uloge tumače Anthony LaPaglia i srpski glumac Dragan Mićanović.

Festival je najavio i masterclass sa čuvenim meksičkim scenaristom Guillermom Arriagom – koji je bio nominovan za oskara za film Babel, i u čija ostvarenja se ubrajaju kultni filmovi reditelja Alehandra Gonzalesa Inaritua, poput: ’21 gram’ i ‘Amores Perros’.

Festivalski patroni su Ewan McGregor, Terry Gilliam i Michael Winterbottom – holivudske zvijede britanskog porijekla.

Londonski Raindance je svoju reputaciju izgradio i kroz dosadašnju selekciju u kojoj su svoje evropske i/ili UK premijere imali kultni filmovi poput ‘Memento’ (red. Christopher Nolan), ‘Old boy’ (red. Park Chan-Wook), ‘Pulp Fiction’ (red. Quentin Tarantino).

Prodaja ulaznica počinje 9. septembra a projekcija Dječaka na Raindance-u je definisana kao Britanska premijera.

Festival Raindance ima tradiciju dugu 23 godine, važi za evropski odgovor na ugledni američki Sundance (festival u vlasništvu Roberta Redforda) – i u do sada je samo jedan crnogorski film bio u njegovoj selekciji: ‘Posljednje poglavlje’ reditelja Nemanje Bečanovica, 2012. godine.

Nakon Londona – Dječaci ce biti predstavljeni u Beču na kome će, po ocjeni organizatora, biti predstavljeni kao jedan od ovogodišnjih Highlight naslova bečkog festivala, koji će od 1. do 11. oktobra predstaviti najbolje filmove Centralne i Istočne Evrope, pod nazivom LET’S CEE Film festival.

U dosadašnje ugledne goste ovog festivala, ubrajaju se reditelji: Aleksandar Sokurov, Agnjeska Holand, Jan Sverak i Istvan Sabo.

Uz Dječake biće predstavljeni i filmovi poput: srpskog Ničije dete (prikazan i nagrađen u Veneciji, na ptehodnom izdanju ovog festivala), hrvatskog Zvizdan (prikazan i nagrađen u Kanu, na prethodnom izdanju ovog festivala) i sl.

Podsjetimo, produkcija filma trajala je pet godina, u produkciji Galileo production, u koprodukciji sa RTVCG, Artikulacija doo, OR doo, Montenegro SAT, hrvatskim Embrio Production i srpskim Cinnamon production u režiji Nikole Vukčevića, pod pokroviteljstvom Ministartva kulture Crne Gore i prati priču o odrastanju dva brata i izazovima koje im nude tranzicione devedesete godine.

Glavne uloge tumače Momčilo Otašević (nominovan za Najboljeg stranog glumca na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Madridu, za ulogu u ‘Dječacima’), Ana Sofrenović (nagrađena nagradom za Najbolju glumicu), Emir Hadžihafizbegović, Goran Bogdan (nominovan za Najboljeg pratećeg stranog glumca na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Madridu), Branka Stanić (Nagrađena u kategoriji Najbolji strani glumac na proslogodišnjem Filmskom festivalu Niš), Anđela Mićanovic, Petar Božović i drugi.

Send this to a friend