Kultura

Dugin dobitnik književne nagrade “Ogledalo srpsko”

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade, Želidrag Nikčević, kazao je danas, na konferenciji za novinare, da je Dugin jedan od najatraktivnijih i najuticajnijih intelektualaca “ne samo u Rusiji, već u čitavoj Evropi, a na izvjestan način i u Americi“.

“Dugin je jedan je od rijetkih intelektualaca čija riječ se pažljivo osluškuje, analizira i pronazi svoj odjek čak i najširim krugovima. Sa druge strane, javnosti je poznato da političke elite, ne samo u Rusiji, nego u savremenom svijetu, ozbiljno uzimaju u obzir Duginove ideje i aktivnosti“, rekao je Nikčević u PR Centru.

Prema njegovim riječima, Dugin je svoj autoritet izgradio za 30 godina, ponajviše kao, kako je naveo, nepomirljivi borac protiv globalizma i savremenog anglosaksonskog liberalizma.

“On svoje ideje temelji slično Dostojevskom i Leontjevu. Dugin je sam razradio zanimljiv idejni koncept neoazijstva, koji nije nastavak klasičnih ruskih ideja, nego je sinteza ervoazijskih ideja i uticaja i njihova siteza sa klasičnim evropskim tradicionalizmom, konzervativizmom, politikom koju nazivamo politikom nove desnice“, pojasnio je Nikčević.

Sam Dugin, kako je naveo, veoma važnu ulogu u svom idejnom horizontu pripisuje Srbiji i srpskom narodu u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

“On smatra da Srbe i Ruse povezuje jedinstvena sudbina, gotovo u mističnom smislu, koja je važnija od svake poltike. To su, prema Duginu, dva naroda sa zajedničkim slovenskim korjenima, “koja predstavljaju suštinu slovenstva – njegovu vitalnost, nepokornost i nebojedljivost““, kazao je Nikčević.

Druga važna činjenica, kojom se žiri rukovodio prilikom dodjele nagrade je što su, kako je rekao, Rusija i Srbija dio vizanstijskog pravoslavnog svijeta, “pri čemu, prema Duginovom mišljenju, Balkan predstavlja avangardu i evroazijskog pravoslavlja i postvizantijskog prostora“.

Nikčević je rekao da će nagrada biti dodijeljena sredinom septembra u Podgorici.

“Nadamo se da će Dugin biti sredinom septembra u Podgorici, a ako ne bude mogao, onda ćemo mi otići u Moskvu“, naveo je on.

Predsjednik Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine i član žirija, Bećir Vuković, kazao je da pored redovnih aktivnosti i djelovanja, to Društvo objavljuje časopis „Srpski jug“ i dodjeljuje nagradu “Ogledalo srpsko”.

“Kako unutrašnja i spoljašnja politika Crne Gore iz decenije u deceniju ide nizbrdo, Društvo srpskih književnika Cren Gore i Hercegovine, srpski narod i jezik, godinama doživljavaju neviđenu diskriminaciju“, rekao je Vuković.

Takva diskriminacija u Evropi je, kako je naveo, “samo bila zabilježena u Enver Hodžinoj Albaniji i Pavelićevoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj“.

Send this to a friend