Kultura

Film Ivana Salatića na Venecijanskom filmskom festivalu

Film “ Dvorišta” je uvršten u međunarodnu takmičarsku selekciju Orizzonti i takmičiće se za Zlatnog lava za najbolji kratkometražni film.

“Film se na poetičan način bavi prostorima u kojima živimo, atmosferom i vremenom, bilo da “Dvorišta” shvatimo u bukvalnom ili nekom slobodnijem smislu. Radi se o Salatićevom trećem filmu snimljenom u Herceg Novom. Kao i prethodna dva, inspirisan je ličnim motivima i atmosferom grada u kojem je odrastao. Glavni glumci su tinejdžeri i mladi ljudi koji u filmu predstavljaju sami sebe u okviru fikcije koja je zadana scenarijem, a čine ih Marko Štibuhar, Luka Petrone i Sara Kosovac”, navodi se u saopštenju ekipe filma“ Dvorišta“.

Scenario i režiju filma potpisuje Ivan Salatić, kameru Ivan Marković, montažu potpisuje Jelena Maksimović, dizajner tona je Jakov Munižaba, simatelj tona Kosta Kaštavarac, dok je za produkciju zadužena Bojana Radulović iz producentske kuće Code Blue production Montenegro.

Ivan Salatić je prošlogodišnji dobitnik nagrade Specijalno priznanje žirija za kratki film “Zakloni” koji je bio prikazan u selekciji međunarodnog takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala, nako čega je film bio na Torino Film Festivalu u Italiji, Entrevues Film Festival u Francuskoj i mnogim drugim.

Njegov kratkometražni dokumentarni film koji je korežirao sa Jelenom Maksimović prikazan je do sada na CPH:Dox-u, Odense film festivalu, Beldoksu.
Njegov prvi film “Intro” dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu na filmskom festivalu u Tanžiru 2013.

Sredstva za realizaciju filma obezbjedilo je Ministarstvo turizma Crne Gore uz podršku opštine Herceg Novi.

Send this to a friend