Kultura

Filmske projekcije na Luštici poslije 50 godina

Naime, za sve stanovnike ovog mjesta koje je poslijednjih mjeseci zbog snimnja filma Ivana Marinovića “Igla ispod praga”, postalo stjecište filmadžija, biće priređene projekcije pet ostvarenja, prenosi Radio Jadran.

Riječ je o filmovima, čiji je koordinator upravo Marinović, i koji će se inače prikazivati na Kanli kuli i Forte Mare, a na Luštici od 2. do 5. avgusta: “Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju”, “Ničije dijete”, “Aferim”, “Mia madre” i “Messi”.

U uvodnoj riječi pred početak festivala, predsjednik Savjeta festivala, Stevan Koprivica, kaže da će na radost Luštičana, poslije skoro 50 godina, ponovo biti organizovane prave filmske projekcije, na neobičnom mjestu istina, u porti Crkve Svetog Arhanđela Mihaila, a na ponos Novoga i Novljana, studentski filmovi ove godine ulaze u atrijum kuće Iva Andrića.

Težnja da hercegnovski Filmski festival, Montenegro film festival, stane rame uz rame sa najvećim regionalnim, možda mediteranskim, za izvjestan broj godina i sa evropskim filmskim festivalima, nije nova. Traje koliko i sam festival, punih 29 godina.  Koprivica kaže da možda sve ovo pomogne da urade što nijesu postigli proteklih godina.

“Jer je vazda falilo para, prostora, ma možda i volje da o festivalu mislimo cijelu godinu, da osnujemo ustanovu kojoj će on biti jedina briga, da formiramo tim ljudi koji će ga pripremati onako kako ovom tridesetogodišnjaku dolikuje. Pričam o povremeno pominjanom konceptu prema kome bi cijeli Novi trebalo da bude pozornica za filmski festival! Da bude Grad -Festival! Pišem uoči festivalskog jubileja, a jubilej, htjeli mi to priznati ili ne, obavezuje. I organizaciono i umjetnički”, ocijenio je Koprivca.

U predvečerje 29. FFHN MFF koji će se desiti od 1. do 7. avgusta u četiri već poznate selekcije, pred publikom koja ovaj festival voli, Koprivca ispisuje želje za naredni.

“Da se do početka 30. FFHN MFF češće sastajemo, polemišemo, razmjenimo mišljenja, konstruktivno kritikujemo ono što smo uradili i ono što još nismo,što je dio svakog stvaralačkog čina. Da analiziraju ocjene publike, kritike, kolega iz branše, najšire javnosti, medija. Da festival učinimo boljim, bez svega toga, baviti se ovim i svim drugim novskim festivalima, željeti, vjerujem dostižnu titulu Evropske prijestonice kulture, baviti se umjetnošću uopšte, bilo bi besmisleno i zaludno. Neka je uspješan 29. i još uspješniji 30. FFHN MFF”, poručio je Koprivica.

Send this to a friend