Kultura

FOTO: Cetinje: Održana revija Evropska moda na crnogorskom dvoru

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković saopštila je da taj projekat obuhvata dva segmenta vizuelne i virtuelne identifikacije jedne tematske cjeline. 

“Kroz autentične muzejske predmete, iz fundusa Muzeja kralja Nikole, prezentovana je moda na dvoru kao kulturni fenomen koji obogaćuje naše saznanje o Crnoj Gori na razmeđi dva vijeka, kada je ona postala dio evropskog načina i stila života. Drugi segment projekta povjeren je crnogorskoj modnoj kreatorki Jeleni Roganović Đurić, a odnosi se na performans – reviju sa kreacijama inspirisanim modom njegovanom na dvoru krajem XIX i početkom XX vijeka”, kazala je Zeković.

Ona je dodala da je Roganović Đurić proučavala originalne odjevne primjerke koji se nalaze u dvorskoj zaostavštini, a te ih prilagodila svojoj stvaralačkoj viziji i osobenostima personalne kreativne poetike. 

“Umjesto jednostavne i elegantne odjeće za svakodnevne prilike, rukovodeći se ličnim senzibilitetom, Jelena se opredijelila za glamur koji nesvjesno vezujemo za imidž crnogorskih princeza i dvorskih dama, obrazovanih u inostranstvu, koje su pratile visoke standarde evropske mode toga vremena. U slapovima svile, velura, lepršavog muslina, čipki, somota, zlatoveza, šljokica… ona se koncentrisala na kreiranje odjevnih predmeta koje karakterišu prefinjena ženstvenost i elegancija”, rekla je Zeković. 

Ona je istakla da je tim modnim performansom dat značajan doprinos oživljavanju vremena kojeg se sjećamo sa nostalgijom i ponosom.

“Pri čemu ne treba zanemariti činjenicu da ono  što je krasilo crnogorsku ženu nije samo odjeća, bila ona svitna, narodna ili evropska, već dostojanstvo, prirodna elegancija i ljepota koja ih je činila jedinstvenim”, naglasila je istoričarka umjetnosti.

Ona je zaključila da je Roganović Đurić, talentovana modna kreatorka pred kojom je budućnost, te da je prezentacijom čarobnih haljina sa šlepovima, suknji, bluza, koje karakterišu estetske i umjetničke vrijednosti, dočarala je ekskluzivnost dvorskog miljea i udahnula život opsjenoj magiji davnih vremena. 

Send this to a friend