Kultura

FOTO: Dodijeljene nagrade na podgoričkom sajmu knjiga: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva najbolji izdavač

Za najbolju kompletnu izdavačku produkciju, odnosno najboljeg izdavača nagrada je pripala Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a u obrazloženju žirija se navodi da se Zavod ove godine predstavlja na veoma dobro osmišljenom izložbenom prostoru, kompletnom izdavačkom produkcijom. 

U istoj kategoriji nagrađena je i Naklada „Algoritam“ iz Zagreba za „izuzetan opseg izdavačke djelatnosti Naklade, koji sadrži 23 biblioteke među kojima se izdvaja Facta, koja ovog izdavača svrstava u vodeće u Hrvatskoj. 

Za najbolji izdavački poduhvat nagrađena je knjiga „Ikone u Crnoj Gori” autora Aleksandra Čilikova, u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore i izdavačke  kuće  CID iz Podgorice.  „Sabrana dela Stanislava Vinavera“ u 17 knjiga, čiji je priređivač Gojko Tešić nagrađena su u istoj kategoriji, uz obrazloženje žirija da ona „izuzetno doprinose našoj ukupnoj duhovnosti“.

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti nagrađena je u kategoriji najbolja edicija za „Monografije i studije CANU“. Žiri je naglasio da je ova interdisciplinarna publikacija posvećena najrazličitijim temama iz oblasti prirodnih, društvenih nauka i umjetnosti i da sačinjava impozantnu cjelinu, nezaobilaznu u našoj savremenoj kulturi“.

Biblioteci za slijepe Crne Gore uručena je sajamska nagrada za najbolju ediciju „Najhumanije pregnuće ovoga Sajma”, a izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka nagrađena je priznanjem za unapređenje dječijeg izdavaštva. U izdavačkom programu IK Pčelica zastupljene su slikovnice, bojanke, radni materijali za aktivno učenje, knjige za početno čitanje, klasična i savremena djela domaće i svjetske književnosti za djecu i enciklopedije.

Sajamsku nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobila je Diplomatska misija Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori za Azerbiani Carpets Iravan Group (Azerbejdžanski tepisi).

„Mjera mudrosti“ – izbor iz zbirke hadisa u izdanju Fondacije ,,Mulla Sadra” iz Sarajeva je proglašena za najbolje opremljenu ediciju na ovogodišnjem Sajmu. 

Djelo “Nautika – predavanja Marka Martinovića ruskim mornarima u Perastu 1697-1698” nagrađeno je kao najbolje opremljena knjiga na ovogodišnjem Sajmu. 

Žiri je priznanje za najbolje opremljen štand uručio zemlji-gošći jubilarnog Sajma Turskoj  koja je obezbijedila „izrazito kreativno predstavljanje tradicionalne turske kulture, kao i praktično predstavljanje izuzetnog kaligrafskog umijeća”.  

Žiri su činili Sanja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i akademska slikarka Marina Vešović, a iz organizacije su podsjetili da se program Sajma nastavlja se od 16 časova i biće posvećen crnogorskim autorima. Sajam će i sjutra biti otvoren od 11 do 22 časa.  

Send this to a friend