Kultura

FOTO: Herceg Novi: Uzbudljivo putovanje Teslinim vremeplovom

Jedinstveni multimedijalni događaj je velikom broju prisutnih otkrio na sasvim nesvakidašnji način život i djela Nikole Tesle, značaj njegovih otkrića, kao i njegove mirovne i filantropske misli i stanovišta. 

Partneri m:tel-a u ovom projektu su Opština Herceg Novi i TO Herceg Novi. 

“Ovo je jedinstveni multimedijalni projekat o najvećem naučniku sa naših prostora, poznatom u cijelom svijetu. Film na jedan novi i savremeni način objašnjava ko je bio Nikola Tesla, a s obzirom na to da je u 4D projekciji mogu reći da je fascinantan događaj u kome imate utisak da vam se Nikola Tesla lično predstavlja“, kazao je izvršni direktor m:tel-a Vladimir Lučić. 

Gradonačelnica Herceg Novog Nataša Aćimović pozdravila je prisutne ističući da je Herceg Novi grad novih tehnologija..

“Jedan od rijetkih čijim se trgovima i ulicama šetajući i družeći se, možemo naći ovdje i tamo, tamo negdje daleko, sa onima koje volimo ili nam trebaju ili znače, kao u neposrednoj blizini”, kazala je ona.

“Večeras se kao u pravoj prijestonici kulture možemo sresti sa Nikolom Teslom vizionarom i misliocem jedne civilizacije koja još uvijek nije ostvarena, kao i  njegovim brojnim idejama koje još uvijek pripadaju budućnosti“, dodala je ona.

Kao umjetnički prikaz i vizionarska ideja prva digitalna predstava posvećena Nikoli Tesli u Crnoj Gori prikazana je putem 4D projekcije.

Koristeći najsavremenije digitalne tehnologije, umjetnički projekat „Teslin vremeplov“, prvi takve vrste kod nas, predstavlja nastavak popularizacije nauke kroz omaž velikanu bez kojeg bi današnji način života bio nezamisliv. 

“Zahvaljujući svojim genijalnim izumima, Tesla je omogućio globalnu povezanost i komunikaciju među ljudima i svojim revolucionarnim pronalascima dao nemjerljiv doprinos svjetskoj nauci. Jednako inovativno, uvodeći sasvim novi trend primjene savremenijih tehnologija, ovaj projekat predstavlja svojevrsni poklon svim građanima, ali i gostima Herceg Novog, koji žele da odaju počast inovatoru”, istakli su organizatori.

Projekcije “Teslinog vremeplova” su planirane i za večeras i sjutra veče, takođe sa početkom u 22 časova na Trgu Nikole Đurkovića – Sahat kula.

Send this to a friend