Kultura

FOTO: “Oktoih” u Briselu

Na otvaranju izložbe, poslanicima Evropskog parlamenta, zvaničnicima država članica EU i evropskih institucija obratili su šef Misije Crne Gore pri EU ambasador Ivan Leković, pokrovitelj izložbe šefica delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom Aneliz Doc, direktor crnogorske Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i autor izložbe Dimitrije Popović.

Ambasador Leković je izrazio zadovoljstvo da je upravo u Evropskom parlamentu u Briselu predstavljena izložba kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u istoriji crnogorske kulture. 

„Podatak da je prva crogorska i južnoslovenska knjiga štampana u državnoj štampariji na Cetinju prije više od pola milenijuma najubjedljivije govori o tome koliko su duboko evropske vrijednosti i evropski identitet ukorijenjeni u Crnoj Gori“, kazao je on.

Evropska poslanica Analiz Doc je ocijenila da je štampanje Oktoiha, prve knjige na Balkanu, 1494. godine na Cetinju, izuzetno značajan trenutak za crnogorsku i evropsku kulturu i izrazila zadovoljstvo da je bila u prilici da pomogne da ovako značajan događaj bude upriličen u Evropskom parlamentu.

Direktorica crnogorske Narodne biblioteke Jelena Đurović ocijenila je da je štampanje Oktoiha Prvoglasnika zasigurno jedna od najvažnijih stranica u crnogorskoj istoriji, koja je obilježila istoriju kulture srednjevjekovne Evrope i svijeta. 

„Štampanje knjige u maloj Crnoj Gori sa kraja XV vijeka, razapetoj između ratova i gladi, kuriozitet je koji sa istorijske distance od 5 vjekova zasjenjuje mnogo poznatije izdavačke poduhvate većih i bogatijih evropskih država na samom početku Gutembergove ere,“ navela je ona.

Autor izožbe Dimitrije Popović objasnio je da grafička mapa ne predstavlja ilustracije tekstova iz Oktoiha, već izraz umjetničkog nadahnuća koje na moderan način daje počast ovoj značajnoj knjizi.

 „Grafička mapa je savremeni omaž remek djelu tipografskog umijeća i grafičkog rafinmana štampara Makarija i njegovih sedam učenika“, naveo je autor.

Izložba je organizovana u saradnji sa Evropskim parlamentom i Misijom Crne Gore pri Evropskoj uniji. Riječ je o gostujućoj izložbi Nacionalne biblioteke kojom je prošle godine obilježen jubilej 520 godina od štampanja Oktoiha Prvoglasnika, prve ćirilične knjige na Jugoistoku Evrope.

Pored toga, Nacionalna biblioteka će 28. maja pokloniti Kraljevskoj biblioteci Belgije jedan primjerak bibliofilskog izdanja grafičke mape Oktoih 1494-2014. Direktoru Kraljevske biblioteke Patriku Lefevru (Patrick Lefèvre) poklon će uručiti direktor crnogorske Nacionalne biblioteke Jelena Đurović.

 

Send this to a friend