Kultura

FOTO: Otvorena izložba “Najljepše bokeške ikone”

Na izložbi je predstavljeno 30 najljepših ikona iz Boke Kotorske koje su vjerodostojno urađene prema originalnim ikonama. 

“Zadovoljstvo mi je otvoriti izložbu “Najljepših bokeških ikona” koje nam donose gotovo jednaku ljepotu originala, komunicirajući motiv Bogorodice i Isusa, komunicirajući temu vjere, ljubavi, rađanja, lijepog i vječnog…One nam večeras prenose magiju zaliva, pričajući umjetničku istoriju ovog prostora na jedan drugaćiji način. Osim izvanredne ljepote, ova izložba ima i svoj edukativni karakter”, kazala je predsjednica opštine Tivat, Snežana Matijević otvarajući izložbu.

Matijević je zahvalila autoru na prilici da “sve ove ikone vidimo i doživimo na potpuno autentičnom mjestu”, a publici poželjea lijepe trenutke uživanja u “odista bogatom religijskom i kulturnom nasljeđu Boke Kotorske”. 

Tema na ikonama je stoljetna tema najvećeg broja slikara – ikonopisaca, a to je Bogorodica sa Isusom Kristom.

U uvodnom tekstu u katalogu Ilija Janjić, biskup kotorski, je naglasio da čovjek ne zna čemu se više diviti: umjetničkoj izvrsnosti ili vjeri iz koje su te ikone potekle? 

“Ne može se zamisliti kulturnovjerska baština Boke bez njenih ikona: onih prelijepih ikona Bogorodice, koja je Putokazataljica porodicama kao majka, posrednica i zaštitnica, a pomorcima kao Zvijezda Mora i naposle svim vjernima Pomoćnica Hrišćana”, kazao je Janjić.

U predgovoru Aleksandra Čilikova, u kojem je dato stručno mišljenje o ikonama i njihovom mjestu u Boki Kotorskoj kroz istoriju slikarstva, naglašeno je da ikone pripadaju dragocjenoj umjetničkoj baštini Boke Kotorske. 

Izložba kopija ikona u katoličkom posjedu, organizovana od strane “Gallery Galatea” predstavlja stoga važan kulturni događaj koji pored čisto umjetničkog posjeduje i edukativni karakter – priliku da šira javnost upozna jedan, u nauci na izvjestan način zanemaren, značajan segment kulturnog naslijeđa Boke Kotorske. Na izložbi se prezentira jedna od najčešćih i najpoštovanijih tema starog ikonopisa – lik Bogorodice: Marije, Gospe, Notre Dame (franc. “naša Gospa”), Nostra Domina (lat. “naša Gospodarica”), Madone – Mea Domina (lat. “moja gospodarica”), Unsere liebe Frau (njem. “naša draga Gospa”), Theotokos (grčki Theos-Bog, tiktein-roditi), Mater Dei (lat. “Majka Božja”)…

Send this to a friend