Kultura

FOTO: Otvorena izložba slika Milene Mijović Durutović u Skoplju

Izložbu su otvorili predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Makedonije Hristijan Sanev i gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski, a Sanev je na otvaranju istakao značaj predstavljanja crnogorskog savremenog likovnog izraza kroz radovie ove umjetnice, ocjenjujući da njena platna potenciraju snažnu vezu između arhetipske Crne Gore i njenih savremenih stremljenja.

“U radovima jasne unutrašnje povezanosti i sklada, crni crtez na bijeloj pozadini sa tananim sfumatskim prelazima sive, oživljava „akciono“ polje u kojemu je plastični oblik, sveden poput haiku poezije, odvojen od strogog racionalnog poimanja. Na velikoj bijeloj praznini koja predstavlja sve i nista postavlja kodirani, enigmatski znak, transponovana je u vitalisticku linearnu orkestraciju, poput uvećanog dalekoistočnog kaligrafskog pisma, koji se kreće metafizičkim prostorom kao trag licnog pečata u nesagledivim prostorno-vremenskim dimenzijama. Yin i Yang, crna i bijela, forma i „praznina“, čvrstina i eteričnost, predstavljaju sinhronizovano jedinstvo suprotnosti koje polaze iz jedinstvenog idejnog i stvaralackog tkiva- djela koje posjeduje izrazenu notu poetičnosti, jednostavnosti, ekspresije i apstraktne dvosmislenosti“, naveo je on u svom izlaganju.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore iz kojeg je saopšteno da je izložba dio zvaničnog programa najvažnije kulturne manifestacije “Skopsko kulturno ljeto” i biće otvorena do 23. jula.

 

Send this to a friend