Kultura

FOTO: Priznanja uručena, ali bez novčanog dijela

Na svečanosti povodom velikog jubileja predstavljeno je 130 radova članova udruženja. Brojnim posjetiocima, među kojima je bio i novoizabrani ministar kulture Pavle Goranović, obratio se direktor ULUCG Igor Rakčević, napominjući da sedam decenija postojanja govori o predanom i kontinuiranom radu ovog udruženja.

“Udruženje je prolazilo kroz različite periode i izazove. Ovo je možda najteži period udruženja, pošto već četiri godine nemamo nikakvu podršku od države. Nadam se da će se te stvari promijeniti”, kazao je Rakčević, dodajući da su po

tradiciji i ove godine dodijeljene četiri nagrade za članove udruženja, za sliku, crtež i skulpturu i nagrada za najbolju izložbu.

“Nagrađeni će dobiti plakete. Nažalost, i ove godine ostaju bez novčanog dijela nagrade, jer je svima jasno u kojim okolnostima Udruženje djeluje”, napomenuo je Rakčević.

Istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić kao predsjednica žirija uručila je nagradu za slikarstvo Svetlani Dragojević za sliku “Utopija-Brayan park”. Najbolju skulpturu uradio je Velibor Pavićević “Buđenje kaktusa”, a najbolji je crtež Marka Markovića “Utopija”. Umjetnik Roman Đuranović dobitnik je priznanja za najbolju izložbu, pod nazivom “Roman today”.

Uz Ljiljanu Karadžić i Igora Rakčevića o nagradama su odlučivali i umjetnici: Slobodan Slovinić, Draško Dragaš i istoričar umjetnosti Miloš Marjanović.

“Nagrade su vjetar u leđa, ali isto tako i obaveza za dalji rad. Drago mi je, pogotovo što je ovo 70. jubilarna izložba UMUCG. I samo se može postaviti pitanje koliko imamo ovakvih institucija koje tako dugo traju. Drago mi je što je nagrada došla od kolega i istoričara umjetnosti”, kazao je za Dnevne novine Roman Đuranović.

Send this to a friend