Kultura

FOTO: Prokletije na platnu i skulpturama mladih umjetnika

“Ono što smo dugi niz godina stvarali zajedno sa Internacionalnim Univerzitetom iz Novog Pazara, a uz veliku i prijateljsku pomoć dekana Likovnih i dramskih umjetnosti akademika Fehima Huskovića, jeste da smo uspjeli da opstanemo evo punih deset godina. Danas sa velikim ponosom možemo konstatovati da je ovo jedina kolonija ove vrste, bar na prostorima bivše Jugoslavije“, istakao je direktor Nacionalnog parka Prokletije, Enes Drešković.

Organizatori Planinarskog– sporstskog kluba “Hrid“ iz Plava i od prošle godine Nacionalni park “Prokletije“ su se potrudili da jubilarna “deseta“ kolonija od ove godine ima vajare, te je među ukupno osamnaest učesnika bilo i tri vajara.

Dekani, profesori i studenti iz Crne Gore, Srbije, Makedonije,Turske, Bugarske i Kosova su proveli osam dana na obroncima masiva Prokletija.

Na kraju kolonije u Centar za kulturu u Plavu održana je izložba skulptura poznatog vajara Slobodana Miloševskog iz Skoplja. 

“Divno je biti ovdje danas sa vama i srećan sam što je ova izložba u vrijeme održavanja manifestacije „Dani borovnice“ po kojoj se Plav zadnjih godina i prepoznaje. Ove skulpture, na neki način kao da oslikavaju cjelokupan život u našem kraju i zadovoljstvo mi je što svi zajedno možemo da uživamo u njima“, kazao je predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović, otvarajući izložbu.

Dekan Departmana umjetnosti na IUNP, i rukovodioc kolonije Fehim Husković kazao je kako je povlastica i privilegija živjeti u takvom kraju, i zahvalio se na gostoprimstvu svih deset godina.

“Kao i svake likovne kolonije, i ovu krunišemo jednim lijepim događajem, izložbom skulptura Slobodana Miloševskog, koji je postao veliko umjetničko ime ne samo u Makedoniji nego i na Balkanu. On je svojim opusom najbolji ambasador svoje zemllje, i most saradnje između Makedonije i Crne Gore, koje možda jesu male države, ali kulturna korelacija među njima je itekako dobra, a Plav zaslužuje jednog ovakvog umjetnika kao što je Miloševski“, istakao je Husković.

Send this to a friend