Kultura

FOTO: Umjetnost i humanost na zajedničkom zadatku

Posjetioci su imali prilike da vide slike koje su nastale tokom likovne kolonije, održanoj 19. marta ove godine, koja je dio projekta “Budimo kreativni zajedno”, a koji finansira Američka ambasada u Crnoj Gori.

Glavni pokrovitelj je Opština Nikšić, a tehnički organizator galerija “A” Trim centra.

Na izložbi su radove predstavili dvadeset mladih kreativaca,  osoba sa invaliditetom iz Nikšića, Herceg Novog, Mojkovca i Bara koji su uz podršku deset likovnih umjetnika iz Nikšića pokazali svoja umijeća na slikarskim platnima. 

Umjetnici koji su učestvovali u projektu su: Mišo Vemić, Marija Vemić, Marko Petrović Njegoš, David Delibašić, Milka Delibašič, Snežana Vasiljević Radović, Olivera Eraković i Lule Đurović.

Izložbu je otvorio Milorad-Guto Jovanović, potpredsjednik opštine Nikšić, koji je izrazio zadovoljstvo što je  njemu pripala čast da otvoru ovu zaista posebnu izložbu.

“Velika mi je čast što otvaram ovaj događaj. Nadam se da će izložba biti podstrek svim ovim mladim ljudima da nastave da se bave ovim hobijem, ali i nekim poslom od koga će da žive. Ovdje su pokazali svu svoju vrijednost, kvalitet i mislim da su oni bogatstvo našeg društva, a svako društvo je demokratsko i kvalitetno onoliko koliko i odnos društva prema osobama sa invaliditetom. Oni predstavljaju osjetljivu društvenu grupu, koja mnogo vrijedi i treba ih u svakom pogledu podržati. Nadam se da će mnogi od ovih crteža završiti u našim kućama, radnim prostorijama, kako bi i drugim ljudima pokazali njihovu vrijednost , a ovim talentovanim ljudima omogućili sredstva neophodna za dalji rad”, kazao je Jovanović.

Izvršna direktorica UZPD Miluša Cica Žugić izložbu je ocijenila kao nastavak humanog i kreativnog projekta i istakla njen višestruki značaj.

“Čast mi je što sam ovdje, što imamo priliku da zajedno pomognemo našim dragim umjetnicima, našoj omladini sa invaliditetom iz našeg udruženja, kako bi i dalje bili svi kreativni zajedno, a oni posebno. Oni su pokazali darovitost i talenat, iako možda ni ja, ni niko od ovdje prisutnih nije vjerovao da će uraditi ovako nešto. Treba imati u vidu, da se oni profesionalno ne bave slikanjem, ovo su prvi njihovi radovi pa je njihov uspjeh utoliko veći. Uspjeli su da iskažu osjećanja, utkaju dušu u platna, pa je značaj svega ovoga ogroman”, kazala je Žugić.

Kao glavni cilj navela je da je najvažnije da svi članovi UZPD budu viđeni , ispoštovani i prihvaćeni.

Ona je najveće zasluge za uspješnu organizaciju izložbe pripisala Milki Delibašić, koja je dala ogroman doprinos i u organizaciji, ali i tokom trajanja likovne kolonije.

“Milka je desetak dana vrijedno radila na pripremi izložbe, i zahvaljujem joj se i u svoje, i u ime čitavog našeg Udruženja”, zahvalna je Žugić na angažovanju talentovane umjetnice.

Milka Delibašić je iskazala zadovoljstvo što je imala priliku da da svoj doprinos ovom projektu.

“Dobila sam poziv da tog dana budem na trgu i prenesem svoja skromna slikarska znanja, a dobila sam lekciju od njih. Dali su mi lekciju iz života, na čamu sam im posebno zahvalna. Svi ovi radovi slikani su srcem i zato su toliko posebni i treba im posvetiti punu pažnju.Zahvaljuejm se još jednom svima, a naročito našim mladim umjetnicima na predivnom iskustvu”, rekla je Delibašić.

Izložba će biti otvorena nedjelju dana, biće prodajnog karaktera, pa će prihodi od slika poslužiti za realizaciju novih projekata Udruženja, kao i za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

 

Send this to a friend