Kultura

FOTO: Vrbas: Crna Gora u objektivu Bele Maćašovskog

Producent izložbe je Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji koji je izložbu priredio u saradnji sa Arhivom grada Subotice koji čuva fotografski legat dr Bele Maćašovskog.

Na otvaranju su govorili arhivistkinja iz Subotice Tatjana Segedinčev, predsjednica SO Vrbas Marijana Maraš i predsjednik IO Nacionalnog savjeta Milorad Radojević.

“Niko, sačuvan od zaborava na ovim fotografijama danas sigurno nije među živima. Taj nesretni rat nije preživjela ni zemlja napadač Austrougarska ali, spletom nesretnih političkih okolnosti ni država Crna Gora. Tačno jedan vijek kasnije, posmatramo te prizore prošlosti, radosni i da je jedna istorijska nepravda ispravljena te da naša Crna Gora ponovo stoji ravnopravna u zajednici naroda. Izuzetnost ove izložbe je i u činjenici da ove fotografije nikada ranije nijesu pokazivane u javnosti. Ovim putem  najavljujemo putovanje ove izložbe u mnoge gradove Srbije i Crne Gore”, kazao je Radojević.

Fotograf Bela Maćašovski kao mlad ljekar bio je regrutovan u Austrougarsku vojsku. Tada nastaju 744 fotografije koje Maćašovski u obliku malih pozitiva čuva do svoje smrti 1960. Njegova porodica je albume predala Arhivu Subotice, a Nacionalni savjet crnogorske manjine ih sada po prvi put u obliku izložbe stavlja na uvid javnosti.

Send this to a friend