Kultura

FOTO: Zagreb: Održan tradicionalni svečani koncert povodom crnogorskog Dana nezavisnosti

Koncert je protekao u nastupima Nine Vuleković na klaviru, Vujadina Krivokapića na violini i Petra Garića na klarinetu.

Predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković istakao je da je je obilježavanje koncerta postala tradicija koju organizuju Ambasada Crne Gore u Hrvatskoj, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba.

“Ovo je dan kada je Crna Gora najzad povjerovala da može biti ono što je morala biti, što je u istoriji bila i što je opet htjela biti: svoja na svome. Dan, kada je za nju završena mučna agonija, za nju predugog 20. vijeka. U crnogorskoj kolektivnoj memoriji referendumski 21. maj 2006. godine biće za vazda uklesan kao jedinstveni povijesni datum, jedan od najvećih, kada su na slobodnom i po mnogo čemu specifičnom referendumu  uz rekordan odaziv birača, pred očima svjetske javnosti, građani Crne Gore donijeli odluku o obnovi svoje državnosti i nezavisnosti”, navweo je on. 

U ime organizatora prisutnima se obratio i ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Igor Građević ističući da je Crna Gora u relativno kratkom vremenskom periodu napravila dosta i grabi krupnim koracima ka međunarodnim integracijama i članstvu u Evropskoj uniji.

“Na tom putu, kao i aktivnostima uoči i na samom referendumu, neizmjerna je pomoć i zasluga našeg iseljeništva iz Hrvatske. Od njih i učimo kako se i na koji način, kroz izuzetno kvalitetne programe ostvaruje i čuva svoj nacionalni i kulturni identitet u okviru integrativnih procesa u državi svoga izbora”, dodao je on. 

Povodom svečanog koncerta čestitku je uputio i premijer Crne Gore Milo Đukanović koji je istakao da su Crnogorsci u Hrvatskoj svoj odnos prema ovom velikom datum pokazali time što su 21. maj uzeli kao Dan crnogorske nacionalne manjine.

Send this to a friend