Kultura

Goranović: KotorArt već sedam godina uspješno pretače vjekovno nasljeđe u savremenost

Svečano otvaranje, čiji scenario je potpisao dramaturg Stefan Bošković, održalo se sinoć na Trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotor, saopšteno je iz PR službe Međunarodnog festivala Kotor Art.

„Ovo kamenje pamti ljude i događaje, zapamtiće i nas po tome kako ga ljubimo, ili kako ga gazimo“, rekao je umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike i koordinator ovogodišnjeg festivala Ratimir Martinović, podsjetivši na trajanje i pamćenje kotorskih pjaca i zidina.

Iako današnjica nije naklonjena umjetnosti, a tehnologija iz dana u dan mijenja svijet i ljude čini sve više otuđenim, ipak opstaje suštinska ljudska potreba za ljubavlju, kazao je Martinović.

“A upravo umjetnost je jedno od tih utočišta ljubavi, ona je ta koja preživljava i nagovještava vjekove i uvijek nalazi put od ideje, preko čudesnih ljudi, do svakoga od nas“, zaključio je on.

Renome KotorArt-a, kao jednog od najznačajnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori i okruženju, naglasio je i predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević. 

„Ne treba posebno naglašavati, da smo mi Kotorani izuzetno ponosni na bogato kulturno nasljeđe i tradiciju našeg drevnog grada. Zahvaljujući KotorArt-u i njegovim programima, poslednjih godina imamo jedinstvenu priliku da ovdje promovišemo savremeni kulturni trenutak, uz gostovanje umjetnika afirmisanih u cijelom svijetu“, izjavio je Stjepčević.

Uz nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska, u programu su učestvovali klape Assa Voce i Bellezza, hor Osnovne škole Vida Matjan, polaznici škole glume Kulturnog centra Nikola Đurković, pijanistkinja Nina Perović, te glumci Aleksandar Radulović, Katarina Krek i Pavle Ilić. 

Ovaj multimedijalni događaj koji je, umjetnički zaokruženo, prezentovao svih sedam festivalskih segmenata, odvijao se na različitim mjestima kotorskog trga, naglašavajući tako jedinstvenu ambijentalnost i ljepotu drevnog grada.

Send this to a friend