Kultura

Goranović: Nikšić trajno obilježen pjesničkom magijom Vita Nikolića

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, manifestaciju su organizovale NVO Cehra-Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava i Fondacija “Stanislav-Ćano Koprivica”.

Na otvaranju manifestacije, inspirisane životom i radom znamenitog nikšićkog pjesnika, novinara i boema Vitomira Vita Nikolića, sinoć su u Nikšićkom pozorištu govorili i profesori Ratko Božović, Nikola Koprivica i pjesnikova ćerka Danica Nikolić.

Goranović je, tom prilikom, istakao da je ponosan što su Nikšićani, entuzijasti i zaljubljenici u pjesnikov rad, pokrenuli inicijativu koja je rezultirala manifestacijom “Dani Vita Nikolića”.

“Siguran sam, biti književnik i biti Nikšićanin znači nositi Vitov umjetnički gen, neku vrstu umjetničkog nasljeđa koje treba upotpuniti, odgovor na prilično velika očekivanja koja stoje pred svima koji dolaze poslije njega, te odgovornost ka umjetničkoj veličini koju treba opravdati”, kazao je Goranović.

Prvi dan manifestacije obilježila je i premijerna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o životu i djelu Vita Nikolića, pod nazivom “U trag zaboravu”, čija je autorka Maja Janjušević.

Manifestacija “Dani Vita Nikolića” trajaće do 10. maja.

Send this to a friend