Kultura

Goranović: Valorizovati kulu Lazara Sočice u Plužinama

Tokom posjete, Goranović je obišao Centar za kulturu Plužine i Kulu Lazara Sočice, koja je od prošle godine dobila status nepokretnog kulturnog dobra. Kula Lazara Sočice je kulturno-istorijski objekat koji se time tretira kao vrijedno arhitektonsko djelo, profani i memorijalni objekat.

Goranović je izjavio da je pravi trenutak za posjetu  Opštini Plužine, imajući u vidu, kako je rekao, dvije činjenice koje su istinski važne za kulturu u ovoj sredini.

“Naime, Grčko groblje je uvršteno na UNESCO listu svjetske baštine, što je čin vrijedan poštovanja. Takođe, nedavno je status kulturnog dobra dobila i Kula Lazara Sočice, čime je uvažena specifičnost ne samo ovog objekta nego i bogate istorije ovog kraja”, kazao je ministar Goranović.

U razgovoru sa predsjednikom opštine Plužine Mijuškom Bajagićem, bilo je riječi o mogućnostima za prezentaciju Kule Lazara Sočice turistima, adaptiranju objekta kao svojevrsnog muzejskog prostora i daljem neophodom opremanju u te svrhe.

Prilikom ove posjete, Goranović i  Bajagić razgovarali su i o daljim koracima u zaštiti i očuvanju stećaka na Grčkom groblju u Plužinama, ali i o zajedničkoj realizaciji nekoliko programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, koja je planirana za naredni period.

Send this to a friend