Kultura

Grad teatar: 30 godina traje borba sa “ne kulturom”

Ističu da često nisu nailazili na razumijevanje relevantnih subjekata kada je buka u pitanju na otvorenim scenama u Starom gradu i širem području opštine Budva. 

“U namjeri da relevantnim subjektima omogući da svoju djelatnost obavljaju u punom kapacitetu tokom „špic“ sezone“a to je do jedan čas, Grad teatar je satnicu svojih programa, dramskih i muzičkih pomjerio sa 10. jula na 20. jun u terminima od 21.30. Dio glavnih programa, premijernih izvođenja predstava, izmijestili smo iz Starog grada, prvo na scenu iza Osnovne škole, pa na scenu u Svetom Stefanu, a sada u bečićko naselje Vještica. Ipak, ni na taj način nismo uspjeli da riješimo pomenuti problem, već smo naišli na nove oblike ometanja izvođenja predstava, koji su doveli i do kratkog prekida jedne od predstava”, navodi se u saopštenju zaposlenih u JU Grad Teatar.

Oni ističu da je i ove, kako i ranijih godina, sa predstavnicima gradske uprave Budva i vlasnicima ugostiteljskih objekata načelno postignut dogovor da se, u periodu trajanja festivala tokom 16 dramskih i muzičkih programa, koji se održavaju na i oko scene između crkava, uvaži program Grada teatra i muzika svede na razumni nivo koji ne bi ometao izvođenje pomenutih programa.

“Suvišno je govoriti da podržavamo svaki od svojih programa i da smo odgovorni za okolnosti koje prate njihovo izvođenje, sa jedne starane kao i da svako odstupanje od dogovora nepotrebno uvećava festivalski budžet, ali i kreira negativnu sliku o odnosu grada prema kulturi i o Budvi, među publikom, umjetnicima i predstavnicima medija”, navode u saopštenju.

Zaposleni u JU “Grad teatar” ističu da žive sa svim problemima koji prate festival, svakodnevno trpeći poniženja zbog stvari na koje, pored svih napora, ne mogu da utiču.

“Želimo da zahvalimo svima koji razumiju našu borbu sa vjetrenjačama i pomažu nam u njoj. Sve ostale javno molimo da uvaže datumar festivala koji smo dostavili i da nam, samo poštovanjem zakonskih propisa lokalne samouprave, pomognu da privedemo kraju jubilarni festival”, zaključuju na kraju. 

Send this to a friend