Kultura

Grafička mapa Oktoih 1494-2014 u Kraljevskoj biblioteci Belgije

Direktoru Kraljevske biblioteke Patriku Lefevru 28. maja poklon je uručila direktorka crnogorske Nacionalne biblioteke Jelena Đurović.

“Lefevru je izrazio zadovoljstvo što će grafička mapa Oktoih 2014 – 2014 obogatiti kolekcije belgijske Kraljevske biblioteke”, saopšteno je iz Nacionalne biblioteke.

Njega je o istoriji prve crnogorske štampane knjige i Crnojevića štampriji u kojoj je štampan Oktoih prvoglasik, upoznala direktorka Đurović, koja je pri tome istakla važnost savremene umjetničke produkcije u valorizaciji crnogorskog kulturnog nasljeđa.

“Pored toga, direktori biblioteka razgovarali su o mogućnostima buduće saradnje belgijske i crnogorske nacionalne biblioteke, prvenstveno u domenu razmjene digitalizovane građe”, kazali su u Nacionalnoj biblioteci.

Sastanku u Briselu prisustvovali su i ministar savjetnik misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Tatjana Raspopović, direktor kolekcije Patrimoniales u belgijskoj biblioteci dr Robert Nouwen, kao i bibliotekar crnogorske Nacionalne biblioteke Ognjen Savić.

Dr Nouwen upoznao je predstavnike crnogorske delegacije sa istorijom Kraljevske biblioteke Belgije i njihovim najvrednijim kolekcijama i legatima.

Send this to a friend