Kultura

Herceg Novi domaćin Međunarodnog festivala horova

Trodnevni festival ove godine okupiće duplo više učesnika nego prošle, pa će se za nagradu “Laureat” i 500 eura, takmičiti 13 horova iz regiona.

Najavljeno je učešće dva hora iz Slovenije, dva iz Hrvatske, dječiji i omladinski horovi iz Srbije, dva iz Makedonije, jedan iz Bosne i Hercegovine i Ruski hor iz Bara .

Na otvaranju festivala nastupiće najstarije horsko društvo, Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Kotora, pod dirigentskim rukovodstvom Mihaila Lazarevića. Uz njih će nastupati i profesori Muzičke škole Herceg Novi i hor Srednje muzičke škole iz Trebinja, sa dirigentom Milisavom Sukonjicom.

Takmičarski dan će biti u subotu, 1. oktobra od 10h u crkvi Sv. Jeronima. U prijepodnevnim časovima predstaviće se dječiji i omladinski horovi – A kategorije. Istog dana u popodnevnim časovima biće održano takmičenje B – kategorije (horovi odraslih). U večernjim satima, prije proglašenje rezultata i dodjela diploma, na programu su revijalni nastupi Mješovitog hora “Gortinija” iz Đevđelije, Djevojačkog hora “Vile” iz Kule (Srbija) i Mješovitog hora “Šumatovac” iz Aleksinca (Srbija), prenosi Radiojadran.

Festival se završava u nedjelju ujutru, kada će na platou ispred Muzičke Škole od 10h u revijalnom dijelu nastupiti: Vokalni ansambl Musica Viva iz Sombora, hor Sveti kralj Stefan Dečanski iz Knjaževca, Miješani mladinski zbor Veter, i Komorni zbor Krog iz Ljubljane.

Članovi žirija su najpriznatiji umjetnici, profesori muzike, dirigenti: Jasenka Ostojić Radiković – Zagreb, Sebastijan Vrhovnik – Ljubljana i Giorgio Guiott -Torino-Italija, koji je bio u žiriju i prošle godine.

Počasna gošća Festivala je docent Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu i dirigentica hora “Collegium musicum”- Dragana Jovanović, koja će ujedno i otvoriti Festival.

Pobjednik prošlogodišnjeg festivala bio je Akademski hor Univerziteta Primorska iz Kopra pod dirigentskom palicom Mirka Ferlana.

Festival je prošle godine uvršten u zvanični program za proslavu Dana grada, 28. oktobra.

Send this to a friend