Kultura

Herceg Novi: Oktobarska nagrada za Milana Brajovića

Predsjednik žirija Stevan Koprivica poručio je da Brajević pripada onoj vrsti ljudi koji pored svog vokacijskog određenja nalazi vremena, snage i volje da se predaju istraživačkom poslu zarad očuvanja identiteta i potvrđivanja civlizacijskih vrijednosti grada i kraja kome pripada.

“Mišo Brajević je nizom svojih knjiga, proučavajući i bilježeći lingivističke i običajne specifičnosti Herceg Novog, a i širih koordinata Crne Gore, napravio kulturološki biljeg u vremenu koje je sklono zaboravljanju. Brajević svojim knjigama koje većinski duhovito naziva „promenadama” nalazi relevantne načine da se odupre zaboravima, da niže kadene riječi, toponima, mudroti, bisere ovdašnje narodne pameti i da time obezbjedi onu zaostavštinu za budućnost koja je ovom gradu preko potrebna. Iako je zbog zahtijeva posla dugo izbivao iz Herceg Novog Milan Mišo Brajević je svojim literararnim i istraživačkim aktivitetom polazišta i ishodišta uvijek nalazio u svom gradu. Pored toga Mišo Brajević je dao nemjerljiv doprinos da hercegnovski vaterpolo klub „ Jadran” bude ono što je danas, jedan od najznačajnijih vaterpolo klubova regiona, pa i Evrope. Višedecenijsko pregalaštvo na polju istraživanja i čuvanja jezičkog blaga kao i posvećenost sportskom znaku prepoznavanja Herceg Novog, „ Jadranu”, oprijedjelilo je ovogodišnji žiri da Oktobarsku nagradu dodjeli Milanu Mišu Brajeviću” obarzložio je Koprivica, prenosi Radio Jadran. 

Žiri, u kome su bili još Jarmila Radović, Tomo Katurić, Dragan Janković, Nikola Svilanović, Milica Berberović, Sanja Crnić, Tonka Tomašević i Vaso Subotić, koji nije učestvovao u sesijama raspravljao je o još tri kandidata, direktorki Muzičke škole u Herceg Novom, Nadi Karadžić, službeniku Komunalnog preduzeća u Herceg Novom i načelniku aplinističko speleološkog odsjeka Subra, Dejanu Verigu i filmskom producentu, poslovnom direktoru Filmskog festivala Herceg Novi – Montenego film festivala mr Zoranu Živkoviću.

Oni, kako je ocjenjeno, imponuju svojim radnim i kreativnim dostignućima i doprinose reafirmaciji Oktobraske nagrade Herceg Novog i podsticaj u budućem načinu razmišljanja.

Komisija je odluku donijela većinom glasova, a radi očuvanja digniteta nagrade, ove godine je samo jedan dobitnik i odluka da se Povelja ne dodijeli. 

Ustanovljeno je da su nesjasni parametri na osnovu kojih se dodijeljuje Povelja. Inicirano je da se skupštinskom procedurom ustanove precizne reference na osnovu kojih se Povelja može dodijeliti, kao i novi precizno utvrđeni kriterijumi dodjele Oktobarske nagrade. 

 

Send this to a friend