Kultura

Italijani snimaju dokumentarac o Crnoj Gori

Dokumentarac će biti snimljen na nekoliko lokacija: u Podgorici, Cetinju i Baru, a posebna pažnja biće posvećena Duklji i njenoj promociji.

U dijelu filma koji sadrži intervju sa Goranovićem, između ostalog, bilo je riječi o značaju kulturnog nasljeđa za identitet Crne Gore, o važnim dostignućima i rezultatima u pogledu očuvanja kulturnih dobara, njihove revitalizacije i revalorizacije. 

Takođe, istaknuta je odlična bilateralna saradnja Italije i Crne Gore na polju kulture i kulturnog razvoja, a pomenute su I duge i jake veze koje su dvije zemlje kroz istoriju gradile. 

“Zajedničko nasljeđe, ali i potreba za intenzivnom kulturnom razmjenom savremenih stvaralaca, ozvaničena je kroz nove vidove saradnje u okviru programa Evropske unije, u kojima se Italija pokazala kao izuzetno važan partner”, istakao je Goranović.

„Upravo ovaj, ali i slični projekti, kojima se valorizuje i prezentuje naše zajedničko kulturno nasljeđe, dopinose produbljivanju odnosa, ali i prenošenju znanja i iskustava, što je za Crnu Goru od posebne važnosti, cijeneći da način valorizacije i međunarodne prezentacije italijanske kulturne baštine predstavlja uzor za našu zemlju“, zaključio je Goranović u intervjuu.

Projekcija filma biće organizovana u Crnoj Gori i Italiji, dok će dio filmskog materijala koji je snimljen na arheološkom lokalitetu Duklja, biti prezentovan u Podgorici, na Danima nauke.

Planirane aktivnosti italijanskog Instituta dio su realizacije Memoranduma o saradnji koji su ITABC, Ministarstvo kulture Crne Gore i Istorijski institut Crne Gore potpisali na Cetinju u  aprilu ove godine.

 

Send this to a friend