Kultura

Izložba Gordane Tomić u Podgorici: Iz Njujorka s’ ljubavlju

Izloženo je 18 slika iz dva ciklusa. 

Slika „Sunset“ (Zalazak sunca) je nastala 2013. godine i pripada po formatu najvećem, a po kvalitetu najboljim djelima mlade umjetnice. 

Izložena je kao ekskluzivno djelo, a njena vrijednost je ljetos u Njujorku procijenjena na 15 hiljada dolara, što Gordanu pozicionira među već prepoznate i kvalitetne umjetnike američke scene. 

Istoričar umjetnosti Dejan Đorić je za “Sunset” dao kritički iskaz po kojem je to djelo: “Ključna slika Gordane Tomić koja pokazuje da je prvi smjer apstraktne umjetnosti izazovniji, smjeliji i življi. U njemu je radikalnije odbačena predmetnost, ugledanje na prirodu, tačnije, proširen je koncept slike kao izraza mikro i makrokosmosa. Gordana Tomić u apstrakciju vraća sliku kao simbol, koja se odnosi na spoljnji kao i na unutrašnji svijet, sliku kao jedinstvo, sintezu viđenog, iskustvenog i izraženog. Zbog toga je „Sunset“ duboko ljudsko djelo, neka vrste lične drame, strasne ispovijesti ili zadivljenosti silama svijeta. Zato nas ta slika toliko vraća onom izazovnom u umjetnosti shvaćenoj na (post)moderan način.”

Stvaralaštvo Gordane Tomić je moderno slikarstvo apstraktnih motiva, uglavnom velikih formata i kombinovanih tehnika. Sve do 11. marta, publika će imati mogućnost da vidi slike iz dva ciklusa: najnoviji ciklus apstraktnih slikarskih putopisa „Njujork“, koji ovdje sada ima svoju svjetsku premijeru i prethodni ciklus „Apstrakcije: Tragovi složenih iskušenja“, koji je Gordanu plasirao na njujoršku umjetničku scenu.

Kvalitet likovnog stvaralaštva Gordane Tomić su primijetili i u organizicionom i stručnom smislu podržali ovu izložbu: Atlas Capital Centar i kustos izložbe, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Ljiljana Karadžić, koja je otvorila Gordaninu izložbu i naglasila: „Na ovoj izložbi, slike složene u pažljivo aranžiranu cjelinu, čine vizuelno-semantički sklop koji sadrži kodirane poruke. Njihovo dešifrovanje se opire logici koja operiše uobičajenim pojmovima mjesta, vremena, proporcija i perspektive, i moguće je samo u ličnom ključu, baš kao u sanovnicima ili alhemijskim priručnicima. Neuhvatljivim procesima preobražaja materijalnog u spiritualno, umjetnica je uspjela da svjetove iz zone efemernog, prolaznog, krhkog prevede u sferu neprolaznog, čistog, transcedentnog. Autorkina iskrenost, oličena u bezrezervnom davanju sebe svakoj slici, proizilazi iz potrebe za izrecivošću onog najličnijeg i empatične komunikacije sa Drugim. Ovo bi trebalo da bude potreba i svakog od nas, ali u vremenu čudne mješavine letargije i vrtoglavog ubrzanja, senzacionalizma i instant kulture mi je često potiskujemo. Tim je dragocjenije i podsticajnije vidjeti radove Gordane Tomić, okrenute ka najdubljem unutranjem i ka jednoj finoj, uzbudljivoj kontemplaciji svijeta.“ 

Sama umjetnica Gordana Tomić je izrazila veliko zadovoljstvo što konačno izlaže u Crnoj Gori: “Posebno mi je zadovoljstvo da izlažem u rodnoj Crnoj Gori, upravo između dvije njujorške izložbe. Donosim Vam jedan ciklus slika koji je prikazan u svijetu i koji se vratio kući, kao i jedan koji ovdje ima premijeru, pa potom ide iz Crne Gore u svijet. Nadam se da će biti prepoznata osnovna emocija zbog koje je cijela izložba i nazvana: “Iz Njujorka s’ ljubavlju”.”  

Motiv ove izložbe je ohrabrenje mladima da se posvećuju svojim umjetničkim talentima i pronađu svoj put na globalnu umjetničku scenu. Da bi pospješila razvoj mladih talenata i ohrabrila njihovo opredjeljenje ka umjetnosti od najranijih godina školovanja, Gordana Tomić će jedan dio sredstava koja se potencijalno ostvare kroz ovu prodajnu izložbu odvojiti upravo u pomenute svrhe osnovnim školama “Milija Nikčević” iz Nikšića i “Oktoih” iz Podgorice. 

Gordana Tomić je završila je OŠ „Milija Nikčević“ i Gimnaziju „Stojan Cerović“ u Nikšiću. Studirala je fiziku, ekonomiju i menadžment. Magistrirala ekonomske nauke, usmjerenje: menadžment informacionih sistema, kod mentora prof. dr Vujice Lazovića. Tokom studija radila je u medijima, a kasnije u informacionim sistemima kroz domaće firme i internacionalne projekte. Paralelno se zanimala za umjetnosti, učila i stvarala, bila okružena umjetnicima i profesorima sa brojnih akademija. Danas se profesionalno bavi slikarstvom i izlaže samostalno i kolektivno širom svijeta.

Send this to a friend