Kultura

Izložba grafičke mape Oktoih 1494-2014 u Beču

“Oktoih 1494-2014” autora Dimitrija Popovića je projekat Nacionalne biblioteke koji je realizovan 2014. godine, povodom obilježavanja 520 godina od štampanja Oktoiha, prve ćirilične knjige na jugoistoku Evrope. 

Iz NBCG su istakli da grafička mapa “Oktoih 1494-2014” sadrži deset grafičkih listova i šest grafika objedinjenih u formi art knjige, upakovane decentnom kutijom.

Iz te uszanove su podsjetili da su, osim štampanja fototipskog izdanja u sto primjeraka, pritom, svaki primjerak je numerisan, a svaki list potpisan od strane umjetnika, organizovali i prvu izložbu grafičke mape 16. oktobra 2013. na Cetinju. 

Grafike su inspirisane slovima koja grade ime “Oktoih” koje umjetnik likovno i simbolički intepretetira. Tim postupkom on sublimira tradiciju i savremenost, što može poslužiti kao odličan primjer za prezentaciju crnogorskog stvaralačkog nasljeđa.

Izložba “Oktoih 1494-2014” do sada je gostovala u Zagrebu, Briselu, Ljubljani, Beogradu i Vrbasu, gdje je pobrala nepodijeljene pohvale publike, zaključili su iz Nacionalne biblioteke Crne Gore.

Send this to a friend