Kultura

Izložba slika: “Istorijat privrede Mojkovca- kroz fotografiju”

Cilj izložbe je bio, navode organizatori, da kroz fotografiju bude ovjekovječen jedan značajan period razvoja Mojkovca u kome su se osnivali, trajali ali i nastajali značajni privredni subjekti koji su na mapi bivše SFRJ bili poznati i priznati.

Prisutne je pozdravio Radoslav Medojević iz NVO udruženje ekonomista “Mojkovac” a izložbu je otvorio predsjednik opštine Dejan Medojević.

Udruženje ekonomista je štampalo i knjigu – džepno izdanje pod nazivom “Istorijat privrede Mojkovca – kroz fotografiju” koja je na dan otvaranja izložbe i juče zainteresovanim građanima prodavana po cijeni od jednog eura, a sav prikupljeni novac će, kažu oni, biti uplaćen u humanitarne svrhe Dnevnom centru u Mojkovcu za djecu sa posebnim potrebama.

“Ako fotografija predstavlja jedan zamrznuti trenutak prošlosti, onda se pred vama večeras nalazi 174 zamrznutih trenutaka pregalaštva, poleta, stvaralaštva i zanosa naših sugrađana koji su radili i stvarali  u periodu od kraja Drugog svjetskog rata pa do 90 -tih godina prošlog vijeka.

Ovu izložbu večeras posvećujemo njima”, istakao je Medojević iz NVO “Mojkovac”.

Iz Udruženja objašnjavaju da su se odlučili upravo za izložbu, jer fotografija na starogrčkom jeziku znači pisanje sa svjetlošču.

“Upravo tom svjetlošću smo večeras obasjali taj zlatni period razvoja mojkovačke privrede”, dodaju oni.

Izložba je bila koncipirana tako da je svako privredno preduzeće iz tog perioda dobilo određeni blok fotografija  iznad kojeg je postavljen natpis sa nazivom preduzeća, godinom osnivanja, imenom prvog direktora kao i najvećim brojem radnika koje je preduzeće zapošljavalo.

Interesantne su bile fotografije sa posjeta državnih zvaničnika, privrednicima Mojkovca kao i fotografije stambenih naselja koje je izgradila  mojkovačka privreda, zbog čega su posebno izdvojene.

“Do fotografija smo došli tako što smo zavirili u domove naših sugrađana, u njihove stare albume, u fijoke od natkasni i šifunjera, u stare kutije od cipela i košulja. U tim kutijama i albumima ostalo je još dosta vrijednih fotografija iz društvenog i političkog života naših sugrađana koje čekaju neku drugu priliku i neku novu izložbu”, kazao je Medojević.

Send this to a friend