Jubilej: Vijek avijacije u Crnoj Gori

Komentari (0)
A A A
Izložba posvećena jubileju 100 godina avijacije u Crnoj Gori otvorena je u Nikšiću.

U kraljevini Crnoj Gori, za njene potrebe, a po nalogu vrhovnog komandanta crnogorske vojske kralja Nikole avijacija je upotrijebljena 20. marta 1913. godine u Prvom balkanskom ratu, na Skadarskom bojištu, prenosi MINA.

To je uslijedilo oko devet godina od leta braće Rajt i šest godina od prvog leta u Evropi.

Kustos Muzeja i Galerija Podgorice Božidar Đondović sakupio je i uokvirio te podatke u nesvakidašnju izložbu u Nikšiću posvećenu tom značajnom jubileju.

Đondović je, uz obilje starih fotografija, predočio i podatke o pilotu – naredniku Mihajlu Petroviću koji je stradao u izvidničkom letu, nadgledajući položaje turskih borbenih položaja, zapadnuvši u vazdušni kovitlac.

Petrović je bio prvi obučeni pilot i prva žrtva jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. 

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović podsjetio je da je prvo slijetanje aeroplana na Obilića Poljani kraj Cetinja bilo 5. septembra 1913. godine, a izveo ga je Italijan slovenačkog porijekla Đani Ivan Vidmar na poziv kralja Nikole i označen je kao prvi let avionom u Crnoj Gori.

Perović je ukazao da na vazduhoplovnoj mapi Crne Gore Nikšić od početka zauzima posebno mjesto, prvo formiranjem Aerokluba, a od 1940. godine i zbog pilotske škole.

„Od osnivanja vazduhoplovne škole Nikšić je prepoznat kao grad pilota, a Kapino polje sedamdesetih godina postaje tijesno za sve zaljubljenike nebeskih visina. Nikšićka škola postaje rasadnik pilotskog kadra i 1982. godine samo u floti JAT-a bilo je 12 kapetana iz našeg Aerokluba, a devedesetih 30 pilota letjelo je za strane kompanije“, naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, Nikšić je ponovo aktivni sudionik priče o vazduhoplovstvu.

„Iz projekata koje finansira Evropska unija u iznosu skoro dva miliona eura rekonstruiše se aerodrom i u dogledno vrijeme biće jedan od najuređenijih na ovim prostorima. Time će se stvoriti dobra osnova za razvoj Nikšića, ali i crnogorskog vazduhoplovstva“, ocijenio je Perović.

Autor izložbe, Đondović, kazao je da se tema o vazduhoplovstvu ne može nikada završiti, posebno ne za Nikšićane, za koje se, kazao je, bez pretjerivanja može reći da su dali ogroman doprinos aeroplanu Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije.

Dugogodišni predsjednik ljekarske komisije za prijem pilota Radovan Mijanović podsjetio je na entuzijaste Viskija Vukovića i Predraga Njunjića, koji su i živote završili vozeći avion. 

Govoreći o nikšićkom vazduhoplovstvu i Kapinom Polju, koji je bio poligon za obuku desetina pilota, Mijanović je kazao da je dovoljno pomenuti imena čuvenih Radomira Pekovića, Jovana Zenovića, Perice Dedića, svjetskog prvaka u padobranstvu.

Mijanović je podsjetio i na časopis Aeroplan, koji izlazio prije deceniju, a pokrenuo ga je poznati pilot iz Nikšića Dušan Petrović, koji leti pod okriljem JAT-a. 

Izložbu je otvorio najmlađi crnogorski pilot, osamnaestogodišnji Miloš Radonjić, koji je godinu ranije stekao neophodnu vazduhoplovnu dozvolu.

Radonjić je završio gimnaziju i od ove jeseni počinje školovanje u Vazduhoplovnoj akademiju u Turskoj, zahvaljujući podršci turske ambasade u Crnoj Gori.

Tweet
0
Najnoviji komentari
 • Божидар Ђондовић Кустос се није збунио ни мало! Ја нити сам написао нити рекао "црногорска авијација на Скадарском ратишту", у каталогу стоји: ангажована је српска авијација за потребе Црне Горе и на тражење краља Николе, а ако је тако ангажована онда је Црна Гора имала у употреби авијацију! Дођите у Музејграда Подгорице и поклонићу вам каталог и имаћете праву информацију. prije 1 year 5 months
  0 0
 • Patriota Najlepsi deo ovog teksta su posledja dva pasusa...Svaka cast !
  prije 1 year 6 months
  0 0
 • hrelja Malo se zbunio ovaj kustos :) Kakva crna crnogorska avijacija kod Skadra? Preci mu se u grobu prevrcu.
  prije 1 year 6 months
  0 0
 • ani ovde se stalno spominje jugoslovensko vazduhoplovstvo a ne crnogorsko,ako su piloti odavde ipak su leteli za druge tako da nema reci o crnogorskom kitite se tudjim perjem prije 1 year 6 months
  0 0
 • Ivan_PG 1913-te nam je otprilke avijacija bila malo jaca nego danas .... prije 1 year 6 months
  0 0