Kultura

Kneževićeva “Elektronska identifikacija birača”: Knjiga o izbornom sivilu

Na promociji, koju je vodila Adriana Žolja Bošković, stihove iz nove zbirke Kneževića, uz aplauze i smijeh prisutnih, govorio je glumac CNP-a Darko Đuretić.

O knjizi su potom nadahnuto besjedili Ranko Jovović, vodeće pjesničko pero u Crnoj Gori danas, i književnik i književni kritičar Dragan Koprivica.

O knjizi angažovane, humorističko-satirične poezije Kneževića, koja je izazvala živo interesovanje kulturne javnosti već i samom temom, obradom brojnih primjera izbornih mahinacija na našim prostorima, Jovović je, između ostalog, rekao da je ovo iskrena knjiga humora i satire.

“Duh je plava zastava ove knjige. Plava zastava nad crnom zemljom, koju su porobile vile, koje su porušile, ili misle da su porušile tradiciju, etiku i estetiku Crne Gore. Narod se savio, zgučio, kupljen jeftinom demagogijom i još jeftinijom novčanicom. Ovo je zapis-poezija o takozvanoj demokratskoj zemlji bez demokratije, u rukama vlasti bez milosti, koja priča o humanom svijetu, a sve glumeći idealnu, senzibilnu demokratiju”, kazao je Jovović. 

Ovom knjigom Milan Knežević, dodaje on, daroviti prvak poezije, etike i uličnog bunta, nas, ako ne oslobađa, ali bratski pozdravlja, sa nadom da sve nije propalo i kad izgleda da je sve propalo.

“Duhovitom paljbom slika, misli, metafora, ništa nije zaboravio, i ismijao je, i pobijedio”, istakao je Jovović.

Dragan Koprivica takođe je visoko ocijenio domete knjige Kneževića, rekavši da je autor uspio “s optimalne literarne distance, bez politiziranja, da umjetnički opiše seriju ljudskih posrnuća, koja se razotkrivaju tokom izbornog procesa. 

“U zbirci je tragao za korijenima alijenacije homo politikusa, za primjerima obezličavanja i remećenja sistema vrijednosti. U poeziju je krenuo kao ozlojeđen građanin a stvorio sjajnu knjigu kojom se distancirao, izdigao iznad dnevnopolitičkih tema, pošavši upravo od jedne takve, prozaične koju je uspješno opoetizovao”, kazao je Koprivica.

Prema njegovom mišljenju, ova pjesnička zbirka predstavlja knjigu protesta protiv čitavog sistema izbornih manipulacija i marifetluka, protiv ataka na bespomoćne, koji za režimske manipulante, glavne likove ove zbirke, vazda predstavljaju predizbornu lovinu, u tonu izborne lakrdije sa voljom građana. 

“Tako je zbirka postala pjesnički, ali i građanski dokument: „Siva knjiga“ o izbornom sivilu, sudbinama kroz koje se prelama vrijeme i lomi čovjek.  Zbirka putem iskristalisanih grotesknih likova predstavlja paradu gorčine o dvoličnosti, lažnom moralu i istinskoj servilnosti. Opisuje stoglavu izbornu hidru, koja guta ljude, hipnotički zagledane u dotoke novca, perspektive, i lažno bolje sjutra. Izdigavši se iznad teme, pišući objektivno, iz registra ljudskosti, stavljajući se iznad manipulacija i trgovine ljudima, Knežević čitaocu nudi knjigu smijeha i gorčine, uspješnu pjesničku tvorevinu, vrijednu pažnje i pomnog čitanja”, zaključio je Koprivica.

Na kraju večeri prisutnima se obratio i sam autor, koji je takođe čitao jedan broj pjesama iz zbirke, prekidan čestim aplauzima i smijehom, da bi nakon promocije svojim poštovaocima podijelio jedan broj primjeraka nove knjige.

Send this to a friend