Kultura

Knjižara u kojoj kupac određuje cijenu knjige

“Uzmite koliko god knjiga hoćete i platite koliko želite. Sami odlučite”, to je filozofija knjižare “Tuuu Libreria”, kulturnog ogranka nevladine organizacije Yooou.

Svaki uplaćeni euro služi za finansiranje projekata za promociju knjige u Španiji i Latinskoj Americi.

“Želimo da nam građani daju koliko žele ili mogu, da razmisle o vrijednosti knjige, o tome šta možemo da učinimo sa prikupljenim novcem”, izjavila je za francusko izdanje Hafington posta vođa projekta Karmen Čato.

Inspirisana američkim projektom “The Book Thing”, inicijativa je pokrenuta u septembru 2012. s namjerom da se knjige učine dostupnim što široj zajednici, prenose Nezavisne novine.

I dok se Amerikanci koncentrišu prvenstveno na udžbenike i rade samo vikendom, “Tuuu Libreria” obuhvata gotovo sve književne žanrove i otvorena je svih sedam dana u nedjelji i praznicima. Cilj ove akcije je da se ljudi podstaknu da čitaju i da se knjige spasu od uništenja.

Knjižara nudi veliki izbor klasičnih djela, kriminalističkih i ljubavnih romana, knjiga iz oblasti ličnog razvoja i motivacije, knjiga za djecu, stripova…            

Cijene nijesu nigdje istaknute, iz prostog razloga što ih nema.

Na jednom zidu šarene se ceduljice sa porukama čitalaca u potrazi za nekom određenom knjigom – koja će se prije ili kasnije pojaviti.

Postoji, ipak, jedno strogo pravilo: svaka knjiga mora da izađe sa štambiljem Yooou, kako bi se spriječila preprodaja. Mnoge knjige su kao nove, kao da su tek izašle iz štampe.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, organizacija Yooou je uspjela da osigura knjige za 20 institucija, škola, bolnica i domova penzionera širom Španije. Sa novcem od prodaje i donacija i suma prikupljenih drugim aktivnostima ove nevladine organizacije, sagrađeno je šest biblioteka u Nikaragvi, Peruu, Dominikanskoj Republici i Boliviji.

Send this to a friend