Kontroverzna izložba: Nagi muškarci

Komentari (0)
A A A
Muzej Leopold u Beču saopštio je da će u posebnom terminu biti otvoren za posjetioce koji žele da goli vide izložbu „Nagi muškarci".

Renomirani muzej, koji ima stalne postavke najistaknutijih modernih austrijskih umjetnika, uključujući radove Egona Šilea i Gustava Klimta, došao je na ovu ideju nakon što se jedno njemačko nudističko udruženje interesovalo za mogućnost organizovanja „nage posjete uz vodiča“.

"Razmislili smo i odlučili da bi to bila dobra ideja. Ukoliko niste nudista, možete slobodno doći obučeni. Ali, ne želimo voajere, tako da je bolje da na sebi nemate odjeće“, kazao je predstavnik muzeja, upozorivši da muzej neće tolerisati voajere naveo je on. 

Kontroverzna izložba, koja je trebalo da bude zatvorena 28. januara, produžena je zbog velikog interesovanja do 4. marta. 

Izložba „Nagi muškarci“ postavljena je u uglednom bečkom muzeju sa ciljem da ispita stav prema golotinji.

Naime, ljudi na Zapadu navikli su da gledaju naga ženska tijela, ali su i dalje šokirani kad vide muške aktove. Zato su autori i Uprava muzeja odlučili da dio postavke izlože van muzeja.

Trodimenzionalna instalacija golog muškarca kako leži postavljena je ispred muzeja, dok se širom grada mogu vidjeti posteri na kojima su prikazani intimni dijelovi tijela trojice fudbalera.Na izložbi su prikazani različiti stilovi od slika Pitera Pola Rubensa, Pola Sezana i Edvarda Munka do modernijih i seksualno eksplicitnijih djela američkog fotografa Roberta Mapletorpa i britanskih umjetnika Gilberta i Džordža.

Tweet
0
Ključne riječi: