Kultura

Koprivica: Koliko zaista volimo i cijenimo uspomenu na Dragicu Tomas

To svakako teže ide kad je riječ o priznatim osobama u društvu, a među takvima svakako je i crnogorska glumica s najvećim priznanjima u svojoj zemlji i van nje, Dragica Tomas.

Zato se s pravom postavlja pitanje – da li bi naše društvo, prvenstveno ličnosti iz vlasti i kulture, učinilo gest dostojan poštovanja, da na adekvatan način, kakav samo može poslati proviđenje, oživi uspomenu na veliku crnogorsku glumicu, dokaže i na djelu da njen lik zaslužuje nove pomene i nove iskaze poštovanja.

Naime, malo je poznato sljedeće:

Nakon što je najveći filmski reditelj u istoriji crnogorske kinematografije, i jedan od evropski priznatih stvaralaca, Živko Nikolić snimio devet epizoda TV-serije „Oriđinali“, snimio je i jednu tematski odvojenu, i zaokruženu epizodu, nedaleko od Podgorice, na Karuču, uz njemu omiljene jezerske sekvence. U toj epizodi, koja, suštinski, i po scenariju, predstavlja zaokružen film za sebe, Dragica Tomas igra glavnu ulogu. 

A riječ je o snimljenom materijalu, koji već dvije decenije nije ugledao svjetlo dana, a predstavlja dragocjenost naše kinematografije kad je u pitanju lik i opus Dragice Tomas i rediteljski rukopis Živka Nikolića.

Taj materijal i dalje leži u filmskom arhivu TV Crne Gore, a treba imati u vidu da naš Javni servis, kao i mnoge druge institucije, ima brojne finansijske probleme. Zato ovim putem pozivam ugledne javne i kulturne poslenike Crne Gore, kao i one van nje, poštovaoce pozorišnog i filmskog opusa Dragice Tomas, da na djelu iskažu svoj odnos prema ovoj velikoj i priznatoj glumici, koja više nije sa nama. 

Da preduzmu konkretne mjere da se taj materijal izvuče iz arhiva, da ga premontira neki naš ugledni reditelj poput Branka Baletića, i da dobijemo možda i jedan od kultnih filmova crnogorske kinematografije. Taj film bi iz mnogo razloga predstavljao atraktivno ostvarenje na eks-ju prostoru.

U čitavom tom predstojećem poslu prepoznajem moguću snažnu ulogu Ministarstva kulture i aktuelnog ministra Goranovića, tim prije što je riječ o uspješnom pjesniku, koji poznaje kriterijume i imperative kulture. I kojem ne treba posebno objašnjavati kakav bi eho izazvalo pojavljivanje iz arhivskog bunkera dosad neviđenog filma Živka Nikolića, u kojem glavnu ulogu igra Dragica Tomas. A kojoj bismo i posthumno, ne samo na riječima, nego na ovaj način i u praksi iskazali još jedan svoj gest poštovanja i sjećanja na ono što je dala za našu kulturu, i što ostaje za budućnost.

Piše: Dragan Koprivica

Send this to a friend