Kultura

Kotorski festival nastavlja tradiciju: Najavljeno 15 predstava iz sedam država

Kako je kazao direktor Festivala Petar Pejaković, festival će početi na Ljetnjoj pozornici predstavom ukrajinskog pozorišta.

„U pitanju je cirkuski spektakl, nešto što je vrlo rijetko i ima priliku da se vidi u regionu. U narednih 11 dana festivala očekuje nas mnogo raznolikih žanrova“, pojasnio je on. 

Pejaković je izdvojio predstavu pozorišta iz Španije „Bou“, koja je, kako je podsjetio, gostovala na Festivalu prije tri godine.

“Ovo je predstava koja je proslavila njihovo pozorište. U pitanju je teatar koji koristi balone od sapunice i čitava priča i estetika je zasnovana na tome. Pozivam sve da dođu 5. jula u Kotor i to ne propuste“, poručio je on. 

Prema njegovim najavama, na Festivalu će biti veoma kvalitetne i neobične predstave iz Njemačke i Turske, a da će taj događaj zatvoriti predstava „Kavez“.

„Predstava „Kavez“ je koprodukcija Kotorskog pozorišta za djecu i Gradskog pozorišta iz Podgorice. Nastavljamo sa onim što nam se čini posebno važnim, a to je promocija nacionalnog stvaralaštva za djecu i mlade. Prošle godine smo imali konkurs za izbor najboljeg teksta, pobjedio je „Kavez“, i realizovali smo predstavu po pobjedničkom tekstu, koju ove godine očekuje premijera“, naveo je Pejaković.

Kotorski festival, kako je dodao, nastavlja i sa izdavačkim djelatnostima.

“Predstava “Kako rastu veliki ljudi igra” se igra već tri godine, i odlučili smo da napravimo jednu malu knjigu koja će biti promovisana na Festivalu. Mogu da najavim da ćemo realizoavati I predstavu povodom 400 godina od Šekspirove smrti”, kazao je Pejaković.

Najavio je da je u toku priprema promo filma u cilju što bolje promocije Festivala, a koji, kako je pojasnio, nije fokusiran samo na Kotor i Boku, već i šire.

“Film je nazvan “Djeca na vlasti”. Pjesnik Dejan Đonović je napisao radnu verziju dječijeg ustava, koji će biti promovisan 1. jula a otvaranju festival”, pojasnio je Pejaković.

Kako kaže članica Uredničkog odbora i koordinatorka pratećeg programa Festivala Marija Backović, i ove godine biti bogat prateći program, čiji segmenti će, kako je navela, ostati isti.

“To su Dječije scensko stvaralaštvo, Scena za mlade, Ekološki programi, Likovni programi, Filmski programi, Muzički programi, Književni programi  I Teorijski programi. Ove godine poseban akcenat stavljamo na dva programska segmenta – Scenu za mlade i Književni program”, kazala je ona. 

Prema njenim riječima, Scena za mlade je nastala prije tri godine sa tendecijom da kroz nekoliko godina preraste u mini festival posvećen mladima.

“Taj program će biti izmješten iz okvira Kotorskog festivala – pet dana prije glavnog programa Festivala prikazaćemo osam predstava, tri iz regiona i pet iz Crne Gore. Namjera je da se u narednim godinama to razvija, da mladi gledaju predstave i učestvuju u radionicama”, kazala je Backović.

Kada je u pitanju Književni program, kako je najavila, biće više književnih večeri nego ikada.

“Za sada mogu da najavim promociju dobitnika kniževne nagrade Politikinog Zabavnika Ivanu Lukić, koja je napisala sjajnu knjigu posvećenu mladima. Takođe bih najavila gostovanje Violete Babić , koja je jedna od najznačajnih spisateljica kada su djeca i mladi u pitanju”, dodala je ona.

Portparol Festivala Slaviša Grubiša je, govoreći o ostalom dijelu programa, rekao da će i ove godine biti postavljene umjetničke instalacije, najavljujući da će biti postavljeno između deset i 15 instalacija.

Send this to a friend