Kultura

Kraljevko pozorište Zetski dom dobilo finansijsku podršku EU fonda

Od 127 apliciranih evropskih projekata, 16 je dobilo značajnu podršku i finansijska sredstva, dok su među njima i Zetski dom. 

Nosilac projekta je italijanski teatar Teatro Stabile delle Arti Medioevali-Societa Cooperativa, a kako je navedeno, projekat ima za cilj promociju “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati u inovativnim i ekperimentalnim pozorišnim izvodjenjima i produkcijama, što dalje podstiče interesovanje za evropsko pozorište.

“To će biti postignuto kroz promociju ideje o građanima Evrope u pozorištu, testirajući nove forme i oblike transnacionalne saradnje, prikazivanjem predstava u odabranim evropskim pozorištima i festivalima, i kroz uključivanje publike u dijelu kreativnog procesa i naročito u dijelu radionica. Ovaj projekat će testirati nove biznis modele kroz razvoj transnacionalnih partnerstava. Projekat će se takodje dotaći i pod-prioriteta razvoja publike sa posvećenim povećanjem publike za evropsko pozorište prikazujući nove predstave”, kazali su iz Zetskog doma. 

U evalucionom dokumentu piše da projektni partneri iz Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Crne Gore, Španije, Belgije i Malte predstavljaju široku i raznovrsnu pokrivenost.

“Imajući u vidu da su partneri visoko profilisane i iskusne institucije, ali i organizacije koje nemaju iskustva u EU finansiranju, predloženi metod upravljanja je od velike važnosti da svi budu i ostanu na istom kolosjeku, i da se stvore čvrste veze saradnje koje se ogledaju u samom konceptu produkcije transnacionalnih predstava. Zadaci su tako podijeljeni medju partnerima da poštuju organizacione kapacitete svake organizacije, zaduženja i odgovornosti su opisani, te se stoga partnerstvo može opisati kao čvrsto”, navedeno je u evalucionom dokumentu. 

 

 

Send this to a friend