Kultura

Laušević: Moja karijera ne zavisi od mene

Dirljivu Momčilovićevu melodramu, ljubavnu priču o dvoje beskućnika iz kanalizacionog šahta, Momi i Emi (igraju ih Laušević i Jelena Đokić), koji iako poniženi i odbačeni od svih postaju metafora svega dobrog, ljudskog, čistog i uzvišenog u čovjeku, novinari su ispratili ovacijama. 

Objašnjavajući za Novosti šta je njemu lično najuzbudljivije u liku Mome, čovjeka koji je emigrirao iz sopstvenog života, i kako doživljava povratak pred publiku (posljednji put igrao je u filmu “Nož” 1999.), Laušević je izjavio:

„U prvom trenutku mi se učinilo da taj čovjek nema nikakve veze sa mojim životom, i možda je baš to ono što me je privuklo. Ta udaljenost od ličnog iskustva vjerovatno je bila presudna da prihvatim ulogu. A opet, u toku rada, kako to neminovno biva, kada se kopa, čeprka po sopstvenom iskustvu, po prošlosti, dolazi se i do nekog ličnog “materijala”“.

On je istakao da je beskućništvo problem koji je univerzalan, ovo je priča koja je u zavisnosti od scenografije, kostima i nekih sitnih obilježja mogla da bude dio američke ili francuske kinemataografije, mogla je da se događa i u Moskvi, i u San Francisku, Parizu, a eto, i Beograd ima svoje beskućnike.

Na pitanje šta će se dalje dešavati sa njegovom karijerom ovdje Laušević je odgovorio da su stvari koje ne zavise od njega. 

„One će se dogoditi, ako bude trebalo. Ako ne, i to je dobro. Gluma je moj zanat, to je nešto što je dugim nizom godina bio dio onoga što sam najviše volio u životu, s tom idejom sam prišao i čitavom projektu “Smrdljiva bajka”. Radeći na ovom filmu prisjećao sam se nekih starih stvari i otkrivao nove, otkrivao divne partnere, glumce koje sam ranijih godina viđao po nekim našim filmovima koje volim da gledam. Imao sam sreće da ovog puta budu i moji partneri, i naravno, velika radost me je obuzela kad sam saznao da će Jelena Đokić biti moja partnerka. Ne mogu da kažem da je to glavni kvalitet filma, ali jeste velika stvar za ovu priču, a i za nju samu“, zaključio je on.

Send this to a friend