Kultura

Lokalni vampir otputovao u Kinu

U razgovoru za Pobjedu, Baletićje je potvrdio da je film prodat kineskoj državnoj televziji CCTV i biće prikazan tri puta na Kanalu 6, koji emituje igrana ostvarenja iz cijelog svijeta. Urednici CCTV-a, prema riječima Baletića, pogledali su dvadesetak filmova iz zemalja bivše Jugoslavije i odlučili da kupe dva. 

Jedan od njih je „Lokalni vampir“, a to je, poslije dugog niza godina, prvi film koji je otkupljen sa ovih prostora za potrebe programa jedne kineske televzije.

„Imao sam pozitivno iskustvo sa njima, budući da su „Balkan ekspres“ kupili prije tridesetak godina.

„Lokalnog vampira“ će emitovati tri puta u relativno kratkom roku a, kako kažu, vidjeće ga vjerovatno između 500 i 800 miliona ljudi, budući da CCTV ima, u principu, više od milijardu gledalaca“, kazao je Baletić.

Film „Lokalni vampir“ biće titlovan na kineski jezik, a taj posao obaviće Kinezi koji dobro govore crnogorski jezik.

„Sreća je što je „Lokalni vampir” rađen najsavremenijom tehnikom, tako da je taj visoki standard u jednom trenutku za druge filmove bio nepremostiva prepreka“, kazao je Baletić.

Kineze je, kako kaže, najprije privukla nepretencioznost „Lokalnog vampira” i činjenica daje riječ o komediji, budući da njihova publika izuzetno poštuje taj žanr.

Plašio sam se da će film biti cenzurisan, zato što u njemu ima nekih malo golišavijih scena. Oni su se samo nasmijali i rekli da je to u okviru njihovih dozvoljenih standarda.

„Jedan od urednika CCTV-a podsjetio je na činjenicu da je Kina ogromna zemlja, sa velikim brojem stanovnika, od kojih najveći broj nikada nije čuo za Crnu Goru. Ovo će, dakle, biti sjajna prilika da „Lokalni vampir“, kakav god bio, progovori o Crnoj Gori“, kazao je Baletić.

Pored tog ostvarenja, Baletić je urednicima CCTV-a ponudio i svoj dokumentarac o Njegošu „Noć skuplja dva vijeka“. Kako kaže, oni su obećali da će razmotriti taj prijedlog.

Send this to a friend