Kultura

Manifestacija u čast heroja Nikšićana: Vito simbol svih generacija

Manifestaciju organizuju nevladina organizacija Cehra – Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava i Fondacija Stanislav – Ćano Koprivica, a njen početak ozvaničio je večeras u sali Nikšićkog pozorišta ministar kulture Pavle Goranović, prenosi agencija MINA.

Govoreći sa uzbuđenjem i ponosom Goranović je kazao da biti književnik i Nikšićanin znači nositi Vitov umjetnički gen, neku vrstu umjetničkog nasljeđa.

”Često se pitamo šta je to, pored njegove poezije, bilo u Vitovom karakteru što mu je omogućilo da postane heroj svih Nikšićana. Njihova zajednička vrijednost, simbol grada, navijačima, boemima, umjetnicima, ali i različitim slojevima stanovništva, različitim generacijama”, kazao je Goranović.

Prema njegovim riječima, Vito je urbana legenda koja se prepričava žarom, direktno proporcionalnom protoku vremena od njegove smrti.

Goranović je istakao da je Vito svojim neprolaznim stihovima učinio da se pjesnicima mogu osjećati i oni koji ne pišu poeziju.

O Vitu Nikoliću govorilo je i profesor Ratko Božović. On je kazao da nema skoro nijednog Nikšićanina ni mlađeg čovjeka koji ne zna stihove Vita Nikolića.

“To je neobično u svjetskim razmjerama. Ne znam takav grad, ne znam takvog pjesnika. To bi značilo da je Vito dio identiteta ovog grada“, rekao je Božović.

U ime fondacije Ćana Koprivice, Nikola Koprivica je kazao da Crna Gora spade u male države i nije prebogata materijalnim resursima, ali jeste ljudskim potencijalima.

“Bogata je poštenim, hrabrim, talentovanim i moralnim ljudima. Upravo je Vito Nikolić bio jedan od bisera među njima. Zato nam je privilegija i obaveza da oživimo sjećanje na naše znamenite sugrađane”, rekao je Koprivica.

Vitova ćerka, Danica Nikolić kazala je da je teško izdvojiti poseban detalj iz njihovog zajedničkog vremena.

“Za Vita je, kao čovjeka koji je sa devet godina ostao siroče u ratnom vihoru, najvažniji bilo da sačuva mir. Mir za svoju dušu, u porodici i okruženju”, rekla je Nikolić.

Nakon pozdravnih riječi prikazan je dugometražni dokumentarni film o njegovom životu i djelu “U trag zaboravu”, autorke Maje Janjušević. 

Upriličen je i muzički program za koji su bili ”zaduženi” Slobodan Bobo Bogdanović i Bojana Marković.

Otvaranju Manifestacije Vitovi dani u Nikšićkom pozirištu, uz brojne zvanice prisustvovao je i premijer, Milo Đukanović.

Za sjutra su planirani razgovori na Filozofskom fakultetu na temu Vito i Banjo – boemsko i poetsko drugovanje, kako bi se oživjelo sjećanje i na, tragično preminulog 1961. godine, legendarnog profesora i boema Branka Šaranovića.

Istog dana u večernjim satima u Zahumlju biće promovisan zbornik “U tragu zaboravu”, koji je priredio glavni i odgovorni urednik programa, publicista i novinar, Maksim Vujačić, a u kome je, kako je kazao, zaokruženo kompletno viđenje Vitovog života i djela.

Tokom manifestacije biće održane književne i poetsko – muzičke večeri u Muzičkoj školi i pivari Trebjesa, gdje je nekada radio kraći period, a biće uručene i nagrade autorima najboljih literarnih radova na konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore na teme Pismo mojoj učiteljici i Mojim vršnjacima. 

Sjećanje na Vita oživjeće i Udruženje paraplegičara kroz izložbu svojih rukotvorina urađenih u okviru radionice Bajun tajni.

Dani Vitomira Vita Nikolića biće završeni poetskom večeri u Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku gdje je ”liječeći se, ali i često da bi prezimio, proveo možda svoje najbolje godine i napisao najljepše pjesme”.

Cilj manifestacije je da da se Vitovo poetsko djelo na pravi način valorizuje i nađe dostojno mjesto u istoriji crnogorske književnosti i antologijama. 

Send this to a friend