Kultura

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja u Pekingu

Učešće Podgoričkog sajma, kao crnogorskog predstavnika na ovoj međunarodnoj manifestaciji odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore. Na crnogorskom štandu u Pekingu predstavlja se 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, koji će se održati u maju naredne godine, kao i  izadnja crnogorskih izdavačkih kuća i institucija: Nove knjige, Narodnog muzeja, Fonda za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava, Lega, Zavoda za udžbenike Crne Gore, Matice crnogorske, Arta i Gligorija Dijaka.

Članovi crnogorske delegacije, uz predstavnike petnaest zemalja centralne i istočne Evrope, prisustvovaće svečanom prijemu na kojem će se susresti sa predstavnicima Ministarstva za štampu i izdavaštvo NR Kine.

Po prvi put, od ove godine, Sajam u Pekingu uključuje instituciju počasnog gosta Sajma. Ovogodišnji počasni gosti su zemlje centralne i istočne Evrope. Pored Crne Gore, na sajmu učestvuju izdavači i predstavnici sajmova iz Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske. Na pekinškom Sajmu izdavaštvu ovih zemalja su posvećeni posebni temati.

Svetlana Aleksijevič, književnica iz Bjelorusije, prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost gostujući je autor ovogodišnjeg pekinškog Sajma. Takođe, posebni sajamski temati biće posvećeni francuskoj književnosti i izdavaštvu, koja je ovogodišnji VIP gost pekinškog Sajma.

Pekinški sajam knjiga je treća po veličini manifestacija ove vrste u svijetu, te se, po broju izdavača i posjetilaca, nalazi odmah iza sajmova u Frankfurtu i Londonu.

Send this to a friend