Kultura

MIT Fest našao put do publike

“Za jedan sasvim mlad i veoma ambiciozno zamišljen festival, MIT Fest je brzo našao put do svoje publike i naišao na pozitivan odjek,” saopšteno je Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Kako se navodi, festival je obuhvatao dramski, filmski, muzički i edukativni program, te je u skladu sa tim bio podijeljen na segmente. 

U uvodnom segmentu MIT PROMO, čitani su dramski tekstovi, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Dramski tekst  “Sin” Mirjane Medojević, ocijenjen je i izabran od strane publike kao najbolji u toj kategoriji.

Muzički dio festivala obuhvatao je koncerte muzičara raznih žanrova, od benda S.A.R.S, preko Ramba Amadeusa,  pa do koncerta crnogorskog simfonijskog orchestra i Miloša Karadaglića, što je zakođe imalo veliki odziv kod publike.

U okviru dramskog segmenta odličan odjek imala je ”Opera za tri groša” u režiji Tomija Janežiča.  Dobre kritike dobile su i gostujuće predstave, a u tom segmentu pobijedila je predstava Nacionalnog teatra iz Rumunije ”Gardenia” u režiji Koltai M. Gabora.

U okviru MIT Festa važno mjesto zauzima i segment pod nazivom GENERACIJA MIT, koji podrazumijeva studentske predstave, a cilj mu je  da otvori vrata mladim pozorišnim autorima i glumcima.  

Za pobjedničku predstavu odabrana je ”Bure baruta” – ispitna predstava studenata Akademije dramskih umjetnosti iz Novog Sada, iz klase profesora Borisa Isakovića i samostalnog saradnika Miljana Vojnovića. 

MIT Fest je obuhvatio i premijeru dječije predstave ”Ivica i Marica” u režiji Mirka Radonjića, ali i gostujuću predstavu ”Alisa u Zemlji čuda” Anje Suše”, čime su postavljeni  temelji dječje scene, sa stavom da igra i sloboda počinju od njih

“Zahvaljujući kvalitetnom programu i odličnoj organizaciji, MIT Fest je ove godine uspio da ostvari jedan poseban koncept koji doprinosi razvoju kulture grada Cetinja, ali i cjelokupnom kulturnom i civilizacijskom duhu Crne Gore, na kojem u budućnosti treba raditi i razvijati ga. U svakom slučaju, bez obzira na program i organizaciju, sasvim je sigurno da uspjeh ne bi bio zabilježen da nije sjajnog odziva publike ali i njenog kvaliteta, razumijevanja i otvorenog pristupa teatru i kulturi grada”, navodi se u saopštenju.

Iz Kraljevskog pozorišta Zetski dom najavljuju organizovanje ovog festivala  i za sledeću godinu. 

Send this to a friend