Kultura

Mojkovac: Predstavljena knjiga “Ispovjesti poslednjih zelenaša Krsta Popovića”

“Opština Mojkovac je sa velikim zadovoljstvom prihvatila promociju knjige Veselina Konjevića i nije slučajno da se promocija knjige organizuje nakon Cetinja i u Mojkovcu”, kazao je predsjednik Opštine Dejan Medojević.

Knjiga predstavlja svjedočenje Popovićevih savremenika, vojnika i potomaka njegovih najbližih krvnih srodnika i rođaka i govori o njegovoj dramatičnoj životnoj sudbini, smrtonosnom epilogu ali i kraju pokreta kojeg je Krsto predvodio tokom Drugog svjetskog rata.

Konjevićevi sagovornici u knjizi su Vukašin Spasojev Drašković,Veljko Jovov Vujačić i Novica Jevtov Vujičić, poslednji crnogorski zelenaši, koji su tokom Drugog svjetskog rata bili u redovima proslavljenog crnogorskog brigadira, vojnog vođe Božićnog ustanka 1919 i vođe zelenaškog pokreta u Crnoj Gori (1941-1945) – đenerala Krsta Zrnova Popovića.

Krsto Zrnov Popović je istaknuti junak mojkovačke bitke. Serdar Janko Vukotić ga je odredio za komadanta izviđačkog odreda, njegovo ophođenje prema zarobljenom oficiru austrougarske vojske i davanje pištolja kojim je izvršio samoubistvo i podizanje spomenika oficiru nepijateljske vojske svrstaju Krsta Zrnova Popovića među najveće crnogorske vojskovođe. 

Promociju knjige organizovao je Centar za kulturu.

 

Send this to a friend