Kultura

Na sceni Kraljevskog teatra odigrana monodrama “Kabul”

Komad koji briljantno iznosi prvakinja Narodnog pozorišta Dušanka Stojanović Glid prikazuje veliki bol kroz prizmu nevidljive žene, koja je u svojoj skromnosti skrajnuta od bilo kakvog udjela u pravljenju budućnosti čovječanstva.   

Glumica koja je za ulogu Kućevne u predstavi Kabul dobila prestižno priznanje Miloš Žutić za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima 2010. Godine, oduševila je publiku Kraljevskog teatra. 

S druge strane Stojanović Glid ističe da nosi pozitivne utiske sa MIT festivala koji organizuje Kraljevski teatar.  

“Zetski dom je ekskluzivno mjesto, a MIT je ekskluzivan festival. Komad djeluje glomazno i skoro nerazumljivo, ali je u stvari poenta da su znanja nepotrebna i zaboravljena. Ovo nije komad za intelektualce, ovo je komad za ljude. Pozorište bi trebalo da pozove publiku koja tek stasava. Novi jezik koji u prvi mah djeluje komplikovan, on to nije kada je emotivan. Jer ove riječi su kroz prizmu emotivnog doživljaja ove žene potpuno razumljive. Nju nešto ozbiljno muči u današnjoj civilizaciji. Muče je njene fantazije, njen urušeni život, njen neuspjeh kakav je roditelj, njen neuspjeh u čemu se jeste ili nije ostvarila, u stvari ta interakcija i čin koji sam ja večeras izvela trebalo bi da dovede do neke vrste katarze da nas je i nas samih žao, uključujući i tu ženu koju publika ima priliku da vidi“, kazala je glumica Dušanka Stojanović Glid nakon predstave.

Kabul je komad o životu pod terorom Talibana i ulozi Zapada u svemu tome, a napisan je prije nego što je Al Kaida izvršila napad u Njujorku. U Kušnerovim komadima preovladava utisak da je svijet jedan, da granice ne postoje,da postoji veza između domaćice u Londonu i bibliotekarke u Kabulu, koje se nikada nisu srele.

“Ovaj komad Tonija Kušnera je u dramaturškom smislu rijetkost, ovakvo parče od 60 minuta koje je napisano kao interaktivna drama u stvari je neka tuga prema svijetu. Toni Kušner je američki jevrej, nikada nije podržavao američku politiku i oduvijek je pisao komade koji predstavljaju buđenje današnjeg čovjeka koji je potpuno nemoćan“, istakla je prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda.

Nakon “Kabula”, festival MIT nastavlja da niže gostovanja pozorišta iz regiona i Evrope. 

Kako najavljuju, sedmog maja biće izvedena  predstava iz Slovenije “Konferencija ptica”, Gledališča Glej Ljubljana, po tekstu Žan Klod Karijera, a u režiji Nine Rajić Kranjac. Tri dana kasnije na repertoaru je predstava “Povratak”, CNP- a u saradnji sa FDU Cetinje, po tekstu Harolda Pintera, u režiji Mirka Radonjića. 

Tokom maja na sceni Kraljevskog teatra gostovaće predstava “Moje dete”, Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Ane Đorđević , dok će 13. maja ponovo biti izvedena predstava Zetskog doma “Let iznad Kukavičjeg gnijezda” u režiji Diega De Bree. 

Maj u Kraljevskom teatru obilježiće predstave “Kinez”, Gradskog pozorišta; “Pismo”, danskog teatra špaolo Nani; “Aveti”, koprodukcija Grada teatra Bitef teatra i internacionalnog teatarskog festivala MESS ; “Voz”, Zvezdara teatar Beograd u režiji Voje Brajovića. 

U muzičkom dijelu programa nastupiće poznati violinista Stefan Milenković, kao i Milica i Marija Vicković sa koncertom ENOH ARDEN .

Kraljevski teatar Zetski dom omogućio je besplatan prevoz tokom trajanja festivala publici iz Podgorice. Zborno mjesto za polaske za sve programe MIT-a je parking ispred TC Delta city, u 19 sati, a propusnica za ovaj besplatan prevoz je putem telefona na biletarnici Zetskog doma.

Send this to a friend