Kultura

Nakon deset godina: Muzika Gradskog orkestra na ulicama Nikšića

“Događaj se organizuje uz pomoć JU “Zahumlje” i JU Narodna biblioteka “Njegoš”, a ustanova koja konstantno pomaže rad orkestra je Nikšićko pozorište”, kazala je ispred organizatora koncerta Miljana Peković, piše portal Onogošt.

Ona je objasnila da su taj događaj organizovali kako bi građani i firme-donatori vidjeli za šta su zapravo dali novac.

Od 8.000 eura koji su prikupljeni za obnovu orkestra veći dio sredstava je otišao na kupovinu novih instrumenata, dok je jedan dio dat za administrativne troškove rada orkestra.

Plan orkestra je, objašnjava Peković, bio da ima 12 članova, međutim danas ih je nastupilo 20, jer se u prethodna dva mjeseca, od kada orkestar radi, broj članova povećao.

“Naravno, i dalje radimo na prikupljanju sredstava, pa kada počnu budžetske rasprave u Opštini Nikšić, mi ćemo podnijeti inicijativu da orkestar bude na budžetu Opštine. Nadamo se da će to biti uspješna inicijativa, jer za sada imamo zaista pozitivne odgovore od lokalne uprave i većinom podržavaju naše aktivnosti koje se tiču orkestra”, istakla je Peković.

Ona smatra da to što su i građani, biznis sektor i institucije pokazali dobru volju da se orkestar obnovi, jeste dobar početak kulturne reforme u gradu, dok današnji koncert vidi kao povratak kulture i duha ranijih vremena u Nikšić.

Razlog za današnji koncert nije Vaskrs, nije Prvi maj kao praznik rada, već je to 1. maj kao datum kada je orkestar tradicionalno nastupao u Nikšiću.

“Mi smo zaista željeli da sad ponovo pokrenemo tradiciju nastupa na današnji dan, za koju se nadamo da se od sada neće prekidati. Zaista smo srećni zbog svake osobe koja je došla da čuje ovo, srećni smo što su danas ovdje djeca od par godina do ljudi u godinama koji su vjerovatno bili svjedoci ranijih nastupa Gradskog orkestra”, dodala je Peković.

I zaista jeste bilo tako. Na trgu su se okupili od najmlađih do najstarijih građana Nikšića, pa su tako posjetioci za portal Onogošt istakli svoje utiske.

“Mislim da će kulturni život u Nikšiću biti življi i bogatiji sa novim Gradskim orkestrom. Nadam se da će imati zanimljive nastupe u našem gradu, ali i da će gostovati u regionu i tako na pravi način predstavljati Nikšić. To predstavlja povratak nekih ranijih vremena kada je kultura u gradu bila na nekom većem nivou”, kazao je jedan od mlađih posjetilaca današnjeg nastupa.

Oduševljenje nije krio ni nešto stariji Miško koji, kako kaže, inače prati rad orkestra.

“S obzirom na to da je Nikšić prvi u Crnoj Gori imao veliki Gradski orkestar, mislim da ponovni početak rada znači mnogo kako za kulturu Nikšića, tako i za njegove građane. Orkestar je zaista odličan”, istakao je on.

Send this to a friend