Nemanjići VS Osmanlije na obali Ribnice

Komentari (31)
A A A
Bedemi iznad ušća Ribnice u Moraču već godinama venu zavijeni u korov i smeće bez izgleda da će se njihovim stanjem neko pozabaviti. Pominju se tek toliko u raspravama da li su ostaci nečega što su podigli Nemanjići ili pak Osmanlije. Jedno je sigurno – umjesto kulturno-istorijskog lokalitata u srcu Podgorice, bedemi su samo ruglo.

Dva tumačenja, razarećena

Dok utvrđenje propada, istoričari se svađaju oko činjenica.

Publicista i novinar Danilo Burzan se u svojoj knjizi "Podgorički toponimi i znamenja“, poziva na istraživanja arheloga i istoričara umjetnosti Pavla Mijovića koji tvrdi da se radi o turskoj tvrđavi. Pominje se i naziv Depedogen što na turskom znači udarac, borac.

Depedogen je navodno podigao sultan Mehmed Drugi Osvajač, a u okviru zidina nalazila se i džamija, skladište za municiju i vodu...

Drugo tumačenje porijekla zidina govori da se radi o gradu Ribnici u kom je rođen rodonačelnik loze Nemanjića, župan Nemanja, otac Svetoga Save.

To ističe i koordinator Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić u jednoj od svojih kolumni.

"Malo Srba danas zna istorijski podatak da se u centru Podgorice, na ušću Ribnice u Moraču, tačno preko puta zgrade predsednika i Skupštine Crne Gore nalaze ostaci Nemanjinog grada. Nije ni čudo što to mnogi Srbi ne znaju kada takav istorijski spomenik nije mogao da nađe svoje mesto ni u najnovijoj "Enciklopediji srpskog naroda“. Još je bolnije saznanje da su svoje odrednice u "Enciklopediji srpskog naroda“ dobili i osvjedočeni "Dukljani“ iz Crne Gore, koji sami za sebe tvrde da nisu Srbi te da sa Srbima nemaju ništa zajedničko“, neveo je prije par godina Džomić u autorskom tekstu na portalu Nova srpska politička misao.

Sve ima upotrebnu vrijednost, pa i istorijsko nasljeđe

Čini se, ipak, da ovo utvrđenje nije u potpunosti beskorisno. Prostor između dva bedema nekada je bio idealno mjesto za fudbal malih Starovarošana, dok danas služi kao mjesto za kontejnere. To, pak nije lijepa slika ukoliko bacite pogled sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

Posjetioci ovog utvrđenja su i mladi koji u ljetnjim mjesecima uživaju u baru pored Morače. 

Njima ovaj prostor koristi kao parking, zbog čega je površina "sređena“ kako bi se četvorotočkaši "udobno“ smjestili.

Ovaj dio Stare Varoši su za svoje potrebe koristili i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja organizuje litiju ulicama glavnog grada na dan Svetog Marka – zaštitnika Podgorice.

Tada se Ulicom Nemanjića, koja vodi do ostataka utvrđenja, prošeta stotinjak vjernika koji na „platou“ među zidinama održe nešto nalik na liturgiju. No, toga već par godina nema.

Revitalizacija kasni jer – nema se para

Iz JU "Muzeji i galerije“ su za CdM kazali da su postojali planovi da se prostor iznad ušća revitalizuje. Tada bi se mjesto oko ostataka tvrđave preuredio u istorijski lokalitet koji bi posjećivali turisti. Međutim, za tako nešto još uvijek nema novca.

Dok se novac ne opredijeli, turisti koji posjete Staru Varoš će o ovom dijelu grada znati samo onoliko koliko im kažu Starovarošani.

Sadašnji izgled tvrđava je počela da poprima 1878. godine kada je, po predanju, grom udario u skladište za municiju.

Od tada je počela razgradnja ovog istorijskog mjesta u samom srcu Podgorice. Nešto kamenja je ugrađeno u starovaroške kuće, nešto nestalo bez traga.

I dok se istoričari prepucavaju, a nadlažni nalaze novac za uređenje, Nemanjin grad ili Depedogen propada zavijen u korov. "Dive“ mu se samo slučajni prolaznici, zaljubljenici u istoriju i komunalci koji prazne kontejnere.

Tweet
31
Ključne riječi:
Komentari: (31)
postavi komentar pogledaj sve
Popularni komentari
 • Kotor Hm, Dzomic kaze kako malo ko zna da je Stefan Nemanja rodjen u Ribnici,rodonacelnik Nemanjica.
  Ipak, ono sto je najinteresantnije a javnost i gradjani nemaju saznanje, isti taj stefan Nemanja je bio Rimokatolik, po rodjenju i dugo kasnije.Tek kasnije po dolazak u Rasku promjenio vjeru u Grcko-Pravoslavnu, a nakon povratka Rastka iz Svete Gore u SrpskoPravoslavnu. Znaci namjenjao se vjera, itekako.
  Pitanje se postavlja, odakle Srbi Katolici??? Ako su u Crnoj Gori, tadasnjoj Duklji zivjeli Srbi, kako oni nisu Grcko-Pravoslavne vjere kao sto su tada bili u Raskoj(Srbija se jos ne pominje).
  Zasto je sin Stefana Nemanje, Vukan, koji je dobio na upravljanje Duklju, bio izricit i okorjeli Rimokatolik? Takodjer, on je prvi koji je nosio krunu, prije Stefana Prvovjencanog. Tu krunu je dobio od Pape, naslijedjenu od Dukljanskih kraljeva posto je Duklja bila 180 godina kraljevina prije nego sto je to bila Raska(Srbija).
  Dakle, istina kakvu prikazuju Srbi, da su stari Dukljani bili Srbi je cista fingirana laz. Srbi prvi put se pominju na teritoriji Duklje u prvoj polovini 10 vijeka, kada su bjezali od Samuila Bugarsko-Makedonskog cara. Dalje napredovanje Samuila prema Jugu i Zapadu zaustavio je prvi Hrvatski kralj Tomislav, porazivsi Bugaro-Makedonce u dvije velike bitke.Bjezeci Srbi iz Raske prvi put se naseljavaju u Duklju. To je istorijski zapisano. Znaci Srbi dolaze puna 3 -4 vijeka poslije nego sto su se Sloveni pomjerali-naseljavali Balkan.
  To dokazuje sa poslijednjim izucavanjem DNK uzetih od gradjana Balkanskana (svih drzava), gdje se dokazalo da sadasnji stanovnici su najslicniji sa stanovnicima Juzne Dalmacije i Juzne Hercegovine a najmanje slicnosti njihova DNK struktura ima sa Srbima i Slovenima, gdje preovladava gen Ilira i Vlaha.
  1 year 11 months ago
  56 36
 • Mozak eliminator Ovaj Dzomic je postao ka' Misko Vukovic, njemu ni kuci vise ne vjeruju nista. 1 year 11 months ago
  32 15
 • Andric "Dodje vrijeme kad pametan zacuti,budala progovori a fukara se obogati." 1 year 11 months ago
  16 1
 • Disaster Bas je ovo goruci problem glavnog grada i drzave... :'( 1 year 11 months ago
  24 10
Najnoviji komentari
 • w/Nk Znači mi smo komadi istog ogledala koje se razbilo, pa i kad ga sastavimo ne daje više istu sliku. Sad me baš briga od kojega sam ja parćeta, a budalama prepuštam neka se i dalje krckaju u paraparčad. prije 8 months 1 week
  1 0
 • Porfir A dobro čoče, župan Vukan, ili kako ga tinativaš kralj, je ipak bio Nemanjin sin i vladao je Zetom. A njegov sin Stefan je podigao manastir Moraču, a drugi sin David manastir Davidovicu kod Brodareva. A brar mu od strica Prvoslav, podigao manastir Đurđeve stupove u Beranama. A prije njega, stric mu Miroslav, Nemanjin brat, podigao manastir svetog Petra u Bijelom Polju. A Nemanja rođen u Ribnici. Pa ko su ti ljudi, ako nijesu Srbi, mrkla ti svijest? Ima li ijedan dukljanski spomenik iz toga doba? Da nema turski? Pa što dovodite sad Turke na Nemanjino ognjište? prije 8 months 1 week
  4 0
 • Foemica flamanta Džomića ne treba prestrogo suditi, to je čovjek sa zadatkom. Trvđava je turska, Nemanjići su nacionalni Dukljani, za Srbe i Crnogogorce u to vrijeme niko nezna. prije 1 year 11 months
  3 8
 • provjereno http://www.smedia.rs/vesti/vest/103806/Poreklo-Hrvati-potomci-Srba-Istrazivanje-Sokantno-otkrice-o-htvatskom-poreklu-Hrvati-su-potomci-Srba.html prije 1 year 11 months
  14 4
 • Anonimni Za Milana: Dobicesh ti po njushci kad ti u srpskoj atini dodju grci iz "zlatne zore". Do malo prije su neke makedonce cerali. Ne volu se oni ko mi. Mi malo svadjamo i otkrivamo istoriju ali sve druzheljubivo. prije 1 year 11 months
  3 7
 • Marko Miljanov Nas stvarno treba ponovo nabijati na kolac i turčiti zbog vreće brašna, jer mi nismo ni za istoriju ni civilizaciju, mi smo samo da budemo raja. prije 1 year 11 months
  10 4
 • @Kotor Sve tvoje teze su po principu:"Sto je babi milo,to joj se i snilo.A i polupismen si ili si pravopis preskocio u skoli i odmah se bacio na istoriju iz "razlicitih izvora". prije 1 year 11 months
  8 3