Muzika film i TV

Neobjavljeni roman Leonarda Koena stiže u oktobru

Leonard Koen

Dosad neobjavljeni rukopis pjesnika i muzičara Leonarda Koena (1934-2016) pod nazivom “A Ballet of Lepers: A Novel and Stories” trebalo bi da se pojavi pred čitaocima na jesen.

Koen je književni život počeo vrlo rano, 1956, kada je sa sedamnaest godina objavio svoju prvu zbirku poezije “Let Us Compare Mythologies” (Hajde da poredimo mitologije), a iste godine je napisao pomenuti roman u Montrealu, piše Gardijan.

“Djeda je došao da živi sa mnom. Nije imao više kuda da ode. Šta se desilo sa njegovim djecom? Smrt, propadanje, izgnanstvo – ne bih znao da kažem”, ovako počinje “A Ballet of Lepers”, koji priča o 35-godišnjem prodavcu koji prihvata svog djedu, gdje su zajedno živjeli u skučenom pansionu. Nasilni djeda probudiće agresiju i u naratoru, koji ostaje neimenovan.

Kako se navodi, priča se bavi “toksičnim odnosima i time koliko su ljudi spremni daleko da odu kako bi održali veze”, a cjelokupna zbirka radova istražuje teme, kao što su stid, osjećaj usamljenosti, seksualne želje, čežnja za ljubavi, porodicom, slobodom i transcendencijom.

Novo izdanje, koje bi trebalo u Britaniji da bude objavljeno 11. oktobra, obuhvata i 15 kratkih priča, scenario za radio dramu, uz kratki roman koji su izdavači čak dva puta odbili. Ovu zbirku radova je sakupila Aleksandra Plesojano koja se bavi proučavanjem Koenovih opusa.

Koen je smatrao da je “A Ballet of Lepers” bolji od njegovog romana “Omiljena igra” (The Favourite Game) za koji je 1964. godine dobio “The Quebec Literary Competition Prize”, godišnju književnu nagradu u Kanadi za pisce na engleskom jeziku.

Posthumno su objavljeni zbirka proze, poezije, odlomaka iz dnevnika i crteža pod nazivom “The Flame”, kao i posljednji studijski album Leonarda Koena “Thanks for the Dance”.

Send this to a friend