Kultura

Novi festival u Virpazaru: Mjesec kulture među zidinama tvrđave

Prvog dana festivala biće prikazani filmovi autora nove crnogorske kinematografije, koji su zavrijedili značajne nagrade na festivalima širom svijeta – “Umir krvi” Senada Šahmanovića, “Biserna obala” Dušana Kasalice i “Zakloni” Ivana Salatića, najavio je u razgovoru za DN autor i i jedan od organizatora Besac festa Stefan Bošković.

Bošković je istakao da će publika biti u prilici da se bliže upozna i sa stvaralaštvom hrvatske spisateljice Daše Drndić, sa kojom će razgovor voditi književni kritičar i urednik KZP “Beton” Saša Ćirić.

Bošković navodi da je sama ideja o organizovanju festivala na tvrđavi Besac “do njega došla na stotinu načina”.

“Nije teško smisliti ovako nešto, prepoznati potentan prostor. Važno je naći sredstva i realizovati ideju, bar približno, jer dok zamišljamo, čitav projekat nastaje u najboljim uslovima, kakvi nas u stvarnosti nikad ne zatiču”, kaže Bošković.

On napominje da, kao i ranije, nema velika očekivanja, naročito za projekat poput ovog koji je u nastajanju, te da se nada da će ga iznenaditi lijepi rezultati.

“Većini se ideja dopada, nadam se da će isto biti i sa publikom. U prostoru tvrđave u zamišljenoj režiji može stati oko 150 ljudi a da se svi osjećaju prijatno”, naveo je Bošković.

Za organizovanje tridesetodnevnog festivala koji bi imao svakodnevni program potreban je budžet jednog velikog crnogorskog festivala, ističe organizator. Sa postojećim budžetom mogu se finansirati četiri kvalitetna festivalska dana. Ipak, kako Bošković napominje, određena poznanstva i iskustva kroz različite saradnje s ljudima odavde i iz regiona, omogućili su mu da se ovakav koncept podrži. 

“Cijena karte biće simbolična, a uvedena je zbog moguće gužve u takvom prostoru sa ograničenom mjestima”, naveo je Bošković.

Među zidinama tvrđave publici će se predstaviti i jedan od najznačajnijih predstavnika surf-rocka – The Bambi Molesters, te hrvatski sastav Chui.

U nastavku cjelomjesečnog programa predstaviće se književnici i izdavačke kuće iz regiona – “Partizanska knjiga” sa autorima Denisom Čokićem, Nemanjom Jovanovićem i Vladimirom Arsenićem.

Besac je zaštićeno kulturno dobro iznad Virpazara koje su u 15. vijeku izgradili Turci, a uvijek je imala značajnu ulogu među utvrđenjima na Skadarskom jezeru. Ovim programom želimo vratiti značaj mjestu i dati mu novu ulogu u kulturnom životu regije. Besac fest nastaviće da se održava među zidovima utvrđenja – dodaje naš sagovornik.

Besac fest se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja i koji podržava manifestacije i programe koji afirmišu kulturna dobra. Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Krokodil festival i Boka art film festival. Fotografije i dizajn plakata uradio je Luka Bošković

 

Send this to a friend