Kultura

Obilježeno 120 godina od osnivanja Ljubotinjske čitaonice

Događaju, koji je upriičen u prostorijama najstarije crnogorske seoske čitaonice, prisustvovali su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, vršilac dužnosti predsjednika SUBNOR-a i antifašista Ljubo Sekulić, kao i predsjednik Senata Prijestonice Cetinje Milovan Janković.

Obraćajući se prisutnim zvanicama, Bogdanović je istakao da je Prijestonica Cetinje prepoznata kao centar u kojem je započet razvoj crnogorske pismenosti, a da je veliki doprinos tome dala i Ljubotinjska čitaonica.

“Nemam sumnju da je Ljubotinjska čitaonica, kao najstarija seoska čitaonica, u značajnoj mjeri doprinijela razvoju pismenosti i društvenog života, i to ne samo na Cetinju, već i u čitavoj državi, a uvjeren sam da je njeno postojanje i djelovanje ostavilo dubok trag na našu Prijestonicu i njenu personifikaciju kao grada knjige. Vjerujem da će rad Ljubotinjske čitaonice doprinijeti da se i u narednom periodu njeguje kult knjige na ruralnom području Prijestonice jer je na to obavezalo njeno vjekovno trajanje i posebnost crnogorske prošlosti”, istakao je on.

Prisutnima se na današnjoj svečanosti obratio i predsjednik mjesne zajednice Ljubotinj Čedomir Radoman.

“Mlade generacije, u doba interneta i komunikacije širom svijeta, više nisu u prilici da se uče na našim dobrim, ali pomalo zaboravljenim običajima. Primjer čitaonice na Ljubotinju može biti mali ali ne beznačajan primjer našeg ukupnog odnosa prema arhivskoj građi i našoj prošlosti uopšte. Ukoliko ovaj jubilej bude skroman doprinos, u tom smislu cilj je postignut”, zaključio je on.

Ljubo Sekulić, vršilac dužnosti predsjednika SUBNOR-a i antifašista Crne Gore ukazao je na ulogu Ljubotinja u stvaranju kadrova ne samo u Crnoj Gori, već i u bivšoj Jugoslaviji.

“Ljubotinj je dao i Crnoj Gori i Jugoslaviji kadrove sa kojima se dičila. Dičimo se i mi njihovi potomci. Organizacija boraca i antifašista ima poseban razlog da se diči i sa Ljubotinjem i sa njihovim kadrovima koji su izvojevali slobodu u našoj hrabroj i velikoj revoluciji”, istakao je on.

U znak uvažavanja i priznanja značaju koje ima Ljubotinj, udruženje SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, poklonilo je Ljubotinjskoj čitaonici komplet od stotinu knjiga.

 

Send this to a friend