Kultura

Objavljena knjiga Borisa Jovanovića Kastela “Beskopnik”

Kako je kazao pisac pogovora Ibrahim Kajan, Kastel je izvorni pjesnik zemljopisnog duhovnog prostora koji se rasprostire do posljednjih, rubnih stabala čudesnih trajnoživućih maslina.

“Mediteran koji on poetski živi, obznanjuje na način kao da ga prvi put spoznajemo, pretače u nizove riječi, u sklad, u pulsirajući romor, šapat pun čežnje i opijenosti, baš kao u živu i životnu kajdanku u kojoj smo morali prije svoga rođenja živjeti. Sad smo ga se, slušajući Kastela iznenada prisjetili kao svoje jedine zaboravljene postojbine. Boris Jovanović Kastel po svom osjećanju svijeta, u ovom je trenutku unikatan. Njegovo poetska arka na horizontu naših malih slavenskih jezika poredanih po obalama sredozenog zavičaja, puna je optimizma, životnog soka i ljubavnog jecaja. Kastelove su riječi i od savremenosti i od iskona”, napisao je on.

Kritika Kastela smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva. Objavio je preko 20 knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar. Zastupljen je u mnogim antologijama crnogorske, slovenske i evropske poezije.

 

Send this to a friend