Kultura

Odnosi Crne Gore i Osmanskog carstva odavno prevazišli ratove i oružje

Na naučnom skupu “Crna Gora i Osmansko carstvo, iskustvo međudržavnih odnosa“ koji se održava u Rektoratu Univerziteta Crne Gore istoričari razgovaraju o statusu Crne Gore u Osmanskom carstvu, položaju hrišćana pod turskom upravom u Podgorici, položaju Barske nadibiskupije u vrijeme Turaka, kao i položaju muslimana u Crnoj Gori nakon 1878. godine.

Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, kazao je na otvaranju da bez poznavanja odnosa Crne Gore i Osmanskog carstva u periodu od 400 godina, nije moguće razumjeti način oblikovanja nacionalnog i državnog samorazumijevanja crnogorskog naroda i izgradnju njegovog kulturnog identiteta, prenosi agencija Anadolija.

“Odnosi Crne Gore i Osmanskog carstva se ne mogu svesti samo na protiv imperijalnu slobodarsku borbu koja je oblikovala republikanski viteški duh samih Crnogoraca. Kažu da je Crna Gora u pomenuta četiri vijeka vodila oko 400 ratova na svojim granicama sa Osmanskim carstvom, ali ne uvijek sa cenralnom osmanskom vlašću, već češće sa regionalnim gospodarima iz najbližeg susjedstva, sa vojskama iz bosanskog i skadarskog sandžaka“, kazao je Radulović.

On je istakao da odnosi koji su se uspostavljali između Crne Gore i Osmanskog carstva, nikada nisu bili jednoznačni.

“Veze koje su se stoljećima razvijale, odavno već prevazilaze ratove i oružje, postajući kulturna, civilizacijska i ekonomska prožimanja“, istakao je Radulović.

Yener Yoruk, rektor Trakya univerziteta iz Turske, kazao je da vjeruje da će skup o odnosima Crne Gore i Osmanskog carstva dati veliki doprinos u razvoju odnosa dvije zemlje.

Otvaranju međunarodnog skupa “Crna Gora i Osmansko carstvo, iskustvo međudržavnih odnosa“ prisustvovao je Hayati Develi, predsjednik Instituta Yunus Emre.

“Skupili smo se da pokušamo shvatiti jedan dio naše duge istorije. Danas činimo samo jedan korak u tome”, kazao je Develi.

Napomenuo je da se danas politike u Evropi zasnivaju na multikulturalizmu.

“Jedan od naših najvažnijih ciljeva jeste da u zemljama u kojima smo gosti prezentujemo jezik i kulturu, a takođe i da upoznamo jezik i kulturu samih tih zemalja“, istakao je Develi.

Otvaranju naučnog skupa prisustvovali su brojni istoričari iz Crne Gore i Turske, ministri kulture i nauke u Vladi Crne Gore Pavle Goranović i Sanja Vlahović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, predstavnici ambasade Turske u Podgorici, predstavnici Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA i Istituta Yunus Emre.

Organizatori skupa su Institut “Yunus Emre-Turski kulturni centar Podgorica“, Trakya univerzitet-Institut za balkanološka istraživanja, Matica crnogorska i Filozofski fakultet iz Nikšića.

Send this to a friend