Kultura

Oro, legende i dobrotska torta na listi kulturne baštine od nacionalnog značaja

Prema njenim riječima, pomenuta dobra nominovana su za zaštitu i Uprava je u obavezi da, shodno aktuelnom zakonu koji reguliše ovu oblast, uđe u postupak valorizacije njihovih potencijalnih kulturnoistorijskih vrijednosti.

Tako će početna lista dobara, koja je formirana 2013, ukoliko sve bude teklo po planu, ove godine biti proširena sa novih šest. Kao što je poznato, status nematerijalnog kulturnog nasljeđa od nacionalnog značaja 2013. steklo je takođe šest dobara, i to kult Svetog Vladimira, Bokeljska mornarica, peraška Fašinada, vještina izrade dobrotske čipke, umijeće izrade čunova na Skadarskom jezeru i Bokeljska noć.

“Ovih dana kontaktirali su nas pripadnici lokalne zajednice Bara koji su nominovali za zaštitu običaj i svečanost tradicionalne Spičanske svadbe. Tako će obim poslova po inicijativama za uspostavljanje zaštite dobara biti uvećan za još jedno dragocjeno nematerijalno dobr”, kazala je Miranović.

Ona je podsjetila da su prilikom evidentiranja potencijalnog nematerijalnog nasljeđa (2012. godine), u skladu sa pravnim okvirom, popisana dobra razvrstana na jezik, govor, usmeno predanje, usmenu književnost ili drugi usmeni izraz, izvođačku umjetnost, običaj, obred i svečanost, znanje ili vještine vezane za prirodu i svemir, kultno i znamenito mjesto i tradicionalni zanat i vještinu.

“Jedan od nosećih kriterijuma pri popisu potencijalnog nematerijalnog nasljeđa bio je odgovor na pitanje što je to što lokalna zajednica i pojedinci prepoznaju kao svoje moguće nematerijalno kulturno nasljeđe. U tom odgovoru, u najvećem broju slučajeva prepoznati su brojni tradicionalni zanati, znanja, vještine, običaji i legende”, kazala je Miranović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

SLusaj zavidni ljubomorniSLusaj zavidni ljubomorni skote, ORO JE jedinstven I Crnogorski jE ! Zivim NA zapadu 25 godina I Ne MOGU da vjerujem koje ZMIJURINE SRBIJANSKE Crna Gora Je odhranila u svojim njedrima! Ali vjerujte vi nama IZ Dijaspore NECE BITI velike Srbije VEC mnogo manje NEGO STO JE sada! Admine stavi OVAJ odgovor ispod komentara ovog SMRADA KOJI tvrdi… Više »

oro
Gost
oro

Spičanska svadna je scenskiSpičanska svadna je scenski prikaz, koji se ne upražnjava u realnosti, samim tim ne može biti dio važećeg nasljeđa. Crmničko je kolo, a ne oro, a ako mislite na kolo na kolu – to imaju svi narodi svijeta i ne može biti samo naše – a svakako je preživjelo samo na sceni i to modifikovano – dakle… Više »

cirimirikonik
Gost
cirimirikonik

A sto se ne dotaknete malo i
A sto se ne dotaknete malo i Dolcinee kad je vec svjetski poznata.

Zakonska obaveza
Gost
Zakonska obaveza

“…Uprava je u obavezi da,“…Uprava je u obavezi da, shodno aktuelnom zakonu koji reguliše ovu oblast, uđe u postupak valorizacije njihovih potencijalnih kulturnoistorijskih vrijednosti.” Sasvim tačno i precizno. Kao što je tačno i precizno da je Uprava imala obavezu, kao redovnu djelatnost, a ne vanredni posao, da revalorizuje kulturne vrijednosti već postojećih kulturnih dobara. Sve to za period, od tri… Više »

Send this to a friend